Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Přelomová zpráva: Americký Nejvyšší soud potvrdil ústavní právo na sňatky gayů

Ačkoli to vypadá, že Amerika – tradičně demokratická západní mocnost, je v toleranci práv gayů na světové špičce, není tomu tak. Teprve dnes americký Nejvyšší soud rozhodl, že z hlediska ústavy mají gayové právo na sňatky.

Dosud byly registrace homosexuálů povolené jen v některých státech USA, některé státy to zakazovaly. A v některých případech je v minulosti podpořily i Federální soudy. Aktuální rozhodnutí Nejvyššího soudu znamená, že žádný ze států spojenectví nesmí tyto svazky zakázat.

„Pět soudců hlasovalo pro, čtyři konzervativní soudci byli proti,“ informovala dnes americká zpravodajská televize CNN. Rozhodnutí některých států nepovolit svazky stejného pohlaví napadlo 14 homosexuálních párů, které se oficiálně připojily k žalobě. Před třemi roky snahu veřejně podpořil také americký prezident Barack Obama.

Nesmyslnost zákazu advokáti ilustrovali na příběhu páru z Ohaia. Jim Obergefell si v roce 2013 vzal za muže Johna Arthura. Na svatbu ale museli cestovat do Marylandu. Vzít se původně chtěli doma, ale John vážně onemocněl a povolení sňatku by se nedočkal. Nakonec pár uzavřít sňatek stihl, John ale ještě v tom roce zemřel a Jim se pustil do veřejného boje proti zákazu svateb gayů.

Ve Spojených státech žije podle oficiálních odhadů 650 000 párů stejného pohlaví, zhruba 125 000 párů společně vychovávají dětí.

Na podporu rozhodnutí Nejvyššího soudu se v Americe konala řada akcí, například sraz homosexuálů v New Yorku, koncerty a kulturní akce. 

Titulní foto: © Depositphotos.com/photography33

Onload

3 názory ke článku

27. 06. 2015 v 09:50Off-line Lumux  (27/183/88)
Úžásné! :)
Souhlasím - 15   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
27. 06. 2021 v 08:37Off-line Mikaela  (49/176/60)
Hold US. sen všech a všeho pokud se to ovšem nevymkne z ruk a neléce vzduchem olovo
04. 08. 2022 v 19:02Off-line Mr.mrkvicka  (20/-/-)
U nás to chtěj někteří poslanci udělat opačně, chtějí zakotvit v ústavě , že manželství je pouze pro muže a ženu a samozřejmě tomu Zeman tleská jak pomatený.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload