Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Průzkum: Většina Maďarů respektuje LGBT+ lidská práva

Průzkum ILGA z loňského roku potvrdil, že nadpoloviční většina Maďarů a Maďarek souhlasí s tím, že by LGBT+ minorita měla mít stejná práva a povinnosti jako většinová populace.

64 % respondentů se vyslovilo pro to, aby gayové, lesby a bisexuálové měli stejná práva a povinnosti jako heterosexuálové, pouze 15 % bylo proti.

69 % respondentů řeklo, že souhlasí se zákony proti homofobní diskriminaci na pracovišti. Pro 13 % jsou homosexuální vztahy nicméně něčím, co by mělo být chápáno jako trestný čin.

Co se týče translidí, tak 60 % by jim přiznalo stejná práva, 64 % by souhlasilo s ochranou před transfobní diskriminací na pracovišti a 48 % by jim přiznalo právo na úřední změnu pohlaví.

Výše uvedený výsledek nám ukazuje zcela opačný pohled na Maďarsko, které má kvůli politice premiéra Viktora Orbána špatnou pověst, co se týče LGBT+ lidských práv.

Ihned po jeho nástupu do úřadu v roce 2012 byla přijatá ústavní definice manželství jako svazku muže a ženy. Orbán dále v roce 2016 odmítl ratifikovat dohodu EU týkající se boje s diskriminací LGBT lidí. V květnu 2017 se stal terčem kritiky, když pozval do maďarského parlamentu Světový kongres rodin, který zastřešuje anti-LGBT organizace z celého světa

V listopadu 2016 přijalo zastupitelstvo města Ásotthalom vyhlášku zakazující gay propagandu a islámské modlitby, kterou pak následně v dubnu 2017 zrušil maďarský ústavní soud.

Homosexuální pohlavní styk není v Maďarsku trestným činem od roku 1962. Od roku 2009 můžou homosexuálové uzavřít registrované partnerství, které jim dává stejná práva a povinnosti jako mají heterosexuální manželé, vyjma společné adopce dětí. Nicméně homosexuální jednotlivec smí osvojit dítě bez ohledu na to, zda žije nebo nežije v registrovaném partnerství.

Snahy o vyloučení otevřeně homosexuálních žadatelů o adopci pozastavil maďarský omdusman.

Titulní foto: © Depositphotos.com/gpointstudio

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload