Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Kanada: Férové manželství pro gaye a lesby

Vlajka s červeným javorovým listem a hokej – s tím si většina z nás tradičně spojuje Kanadu. Zatímco téměř celá republika kleje, když nám kanadská hokejová reprezentace opět vstřeluje gól, my, kteří už přes rok čekáme, až se Poslanecká sněmovna konečně rozhodne, zda je manželství pro všechny nebo pouze pro vybrané skupiny obyvatel, jim kromě sportovního talentu závidíme, že už 14 let nemusejí tuto otázku řešit. Jednoduše řečeno hokej není jedinou disciplínou, v níž nás Kanada nejednou porazila.

Ihned po Španělsku se v roce 2005 stala Kanada čtvrtou světovou a první mimoevropskou zemí, která zpřístupnila manželství i gay a lesbickým párům. Už předtím ale mohla většina gay a lesbických párů uzavírat sňatky na úrovni jednotlivých kanadských států a teritorií. Před přijetím zákona o civilních sňatcích, který legalizoval manželství pro všechny na federální úrovni, byla tato možnost uzákoněná v 8 z 10 provincií a 1 z 3 teritorií, jež obývá cca 90 % Kanaďanů a Kanaďanek. Od roku 1999 disponovaly nesezdané páry bez ohledu na pohlaví většinou práv a povinností vyplývajících z manželství. 

Z provinční a teritoriální úrovně na federální zákon?

Jak už bylo zmíněno, některé kanadské státy a teritoria umožňovaly gay a lesbickým párům uzavřít manželství před jeho federální legalizací v roce 2005. Jako první se k takovému kroku odhodlalo v roce 2003 Ontario.

Ve všech státech a teritoriích, které tak učinily, rozhodly tamní soudy, že vydávat manželské licence pouze heterosexuálním párům, je neústavní. To vyvolalo celou řadu právních sporů, protože se někteří právní experti domnívali, že měnit definici manželství přísluší pouze federálnímu parlamentu. Albertský premiér Ralph Klein dokonce uvedl, že jakýkoliv soudní pokus o legalizaci manželství pro všechny napadne pro rozpor s Kanadskou chartou práv a svobod.  

Liberální vláda Jeana Chretiana se proto rozhodla tyto nejasnosti vyřešit federální legalizací manželství pro všechny. Než se k tomuto kroku odhodlala, obrátila se na Nejvyšší soud Kanady, aby si ověřila, zda je definice manželství muže a ženy ústavní.

9. prosince 2004 rozhodl kanadský nejvyšší soud, že redefinice manželství spadá výhradně do kompetencí federálního parlamentu, a že jeho omezení pouze na heterosexuální páry je ústavní. Soud rovněž připomněl, že Kanadská charta práv a svobod přiznává náboženským organizacím právo výhrady svědomí zahrnující právo odmítnout sezdat stejnopohlavní pár a vystrojit mu svatbu.

Jelikož je rozhodnutí Nejvyššího soudu Kanadu precedentní, skončily by veškeré žaloby proti rozhodnutí daných států nebo teritorií, které v minulosti zpřístupnily manželství všem, ve prospěch jeho odpůrců. Nová liberální vláda Paula Martina proto předložila Kanadské Dolní sněmovně návrh novely federálního zákona o civilním manželství. Členové a členky Liberální strany Kanady měli volné hlasování, vyjma poslanců a poslankyň, kteří zároveň také vykonávali mandát člena vlády, a jejichž případné hlasování „proti“ by bylo v rozporu se souhlasným stanoviskem kanadské vlády.

Veškeré protinávrhy kanadských konzervativců chránících manželství jako svazek muže a ženy se setkaly s neúspěchem, včetně pokusu albertského premiéra Ralpha Kleina, který chtěl o nové definici manželství hlasovat v referendu.

28. června 2005 přijala Kanadská Dolní sněmovna vládní návrh novely federálního zákona o manželství a ihned 19. července 2005 tak učinil i Senát. Ihned následující den jej podepsala v zastoupení kanadského generálního guvernéra britská královna Alžběta II.

Poté, co se dostali k moci konzervativci, byl zaznamenán jeden pokus o zrušení manželství pro všechny. Kanadská Dolní sněmovna jej odmítla v poměru hlasů 175:123. V květnu 2016 se Konzervativní strana Kanady usnesla na změně stranického programu, který vyňal podporu manželství jako svazku muže a ženy. Pro hlasovalo 1 036 konzervativců, proti 462. K samotné otázce definice manželství od té doby zaujímá Konzervativní strana Kanady neutrální stanovisko a je jen na každém jejím členovi/člence, jak se k ní postaví.

Jedna z nejvíc gay friendly zemí spolu s námi. Kdy i my umožníme uzavřít manželství všem?

Podle průzkumů souhlasí s manželstvím pro všechny přes 70 % Kanaďanů a Kanaďanek (ve francouzsky mluvícím Québecu je podpora dokonce 80 %). Podle průzkumu Pew Research z roku 2013 patří Kanada mezi pětici zemí, v níž si drtivá většina obyvatel myslí, že by gayové a lesby měli být plně společensky akceptovaní.

Zbývajícími čtyřmi jsou Austrálie, Německo, Španělsko a Česká republika. Kromě Česka je ve všech uvedených zemích manželství pro všechny už uzákoněno.

Titulní foto: Wikipedia

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload