Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Osud manželství pro gaye a lesby na Tchajwanu je nejistý

Legalizace manželství pro všechny na Tchajwanu, který má potenciál stát se první asijskou zemí umožňující gayům a lesbám se brát, je momentálně nejistá.

V loňském roce rozhodl tchajwanský Ústavní soud, že gayové a lesby mají právo na uzavření manželství, které jim bude automaticky přiznáno v květnu příštího roku, nepřijme-li tamní parlament příslušnou právní úpravu dřív.

24. 11. 2018 proběhne na Tchajwanu referendum, v němž budou místní občané hlasovat o pěti návrzích zákona týkajících se LGBT+ menšiny, včetně jejího práva na manželství. Jeho konání se setkalo s řadou kritiky ze strany LGBT+ aktivistů, kteří se obávají, že by mohlo vést k segregaci, kdy gayové a lesby sice budou mít stejná práva a povinnosti, ale nebudou moct využívat titulu „manželství“.

Takovou koncepci navrhuje například český poslanec Patrik Nacher (ANO), který se snaží najít kompromis mezi příznivci a odpůrci manželské rovnosti.

Konání referenda o manželství na Tchajwanu iniciovalo několik anti-LGBT skupin, který se podařilo nasbírat sto tisíc podpisů pod petici proti legalizaci gay a lesbických sňatků. Jejich cílem je dosažení striktní zákonné definice manželství jako svazku muže a ženy. Svou kampaň odůvodňují ochranou tradiční rodiny.

V jiných asijských zemích mohou gayové a lesby stvrdit své soužití pouze v některých městech. Například v Japonsku osm měst, včetně Fukuoky a Osaky, umožňuje gayům a lesbám certifikovat své partnerství.

Thajsko možná umožní gayům a lesbám uzavřít registrované partnerství

Titulní foto: cs.wikipedia.org

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload