Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

11 zásadních událostí, které ovlivnily gaye a lesby v roce 2019

Rok 2019 přinesl LGBT+ komunitě a jejím lidským právům nejen u nás, ale i ve světě, několik změn, a to jak pozitivních, tak i bohužel negativních. Za příznivé lze označit, že se přidaly další země, které nově umožňují, nebo v budoucnu plánují umožnit gay a lesbickým párům vstup do manželství.

1. Manželství pro všechny v Rakousku

Ihned na Nový rok 1. ledna 2019 vstoupil v Rakousku v účinnost zákon, který umožnil všem párům bez ohledu na pohlaví vstup do manželství nebo do registrovaného partnerství. Jednalo se o uplynutí lhůty k nálezu rakouského ústavního soudu z prosince 2017, podle něhož je neústavní umožňovat uzavírání registrovaného partnerství pouze gay a lesbickým párům a manželství výhradně heterosexuálním párům. Oba instituty musejí být pro všechny.

Rakouští gayové slaví: Rakouský Ústavní soud přiznal gayům a lesbám právo na manželství. Gratulujeme!

2. Japonci jdou do boje za manželství

15. dubna 2019 se v Japonsku uskutečnilo první veřejné slyšení k otázce otevření institutu manželství gay a lesbickým párům. LGBT+ Japonci a Japonky mohli otevřeně mluvit o problémech, které jim absence oficiálního uznání jejich svazků přináší.

Třináct japonských gay a lesbických párů se navíc rozhodlo soudit s japonskou vládou o právo uzavírat manželství. Svoji žalobu opírají o článek 13 japonské ústavy, který pouze říká, že manželství vzniká na základě vzájemného souhlasu obou pohlaví. Nikde není ale řeč o tom, že by je nemohly uzavřít gay a lesbické páry.

Další velké japonské město Čiba uznalo gay a lesbické svazky. Gratulujeme!

3. Manželství pro všechny na Tchajwanu

Od 24. května 2019 začal na Tchajwanu platit zákon legalizující manželství pro všechny páry bez ohledu na pohlaví, a to navzdory výsledkům referenda z podzimu 2018, v němž se většina Tchajwanců a Tchajwanek vyslovila proti. Ty však nelze respektovat, protože v souladu s nálezem tchajwanského ústavního soudu z 24. května 2017 mají všechny páry bez ohledu na pohlaví právo uzavírat manželství.

Tchajwan je první asijskou zemí, kde mohou gayové a lesby vstupovat do manželství. Příslušný zákon přijali tchajwanští politici na poslední chvíli. V opačném případě by začal platit automaticky uplynutím doby.

Tchajwanský Ústavní soud souhlasí s manželstvím pro gaye a lesby, občané ale v referendu hlasovali proti

4. Hong Kong uznal zahraniční svazky

6. června 2019 přiznal hong kongský nejvyšší správní soud manželovi tamního imigračního úředníka právo na zdravotní péči. Ačkoliv není v Hong Kongu legální stejnopohlavní manželství, podařilo se tamním gayům a lesbám dosáhnout alespoň určitého uznání jejich zahraničních svazků. Hong Kong by se tak mohl časem stát další asijskou zemí, která otevřen institut manželství všem párům bez ohledu na pohlaví.

5. Bhútánského království se rozhodlo zrušit zákony proti homosexualitě

V červnu 2019 přijalo Národní shromáždění Parlamentu Bhútánského království návrh zákona rušící dosavadní zákony proti homosexualitě. V případě přijetí Národní radou se Bhútán zařadí mezi vyspělé země, v nichž je homosexuální pohlavní styk legální. Ačkoliv je v Bhútánu homosexualita oficiálně nelegální, zákony se aktivně nevymáhají. Podle bhútánského buddhistického učitele Dzongsara Khyentse Rinpocheho není odlišná sexuální orientace překážkou k osvícení a LGBT+ minorita by neměla být tolerovaná, nýbrž respektovaná.

6. V Botswaně byly zrušeny zákony proti homosexualitě

11. června 2019 zrušil botswanský nejvyšší soud zákony kriminalizující homosexualitu ve státě Botswana na jihu Afriky. Svým rozsudkem tak kontrastoval s keňským nejvyšším soudem, který zákony z dob britské kolonizace (Gross Indency Act) podpořil. Homosexualita je momentálně trestná v 31 z 54 afrických zemí. Nejstriktnější zákony mají bývalé britské kolonie.

Keňský nejvyšší soud diskutuje o dekriminalizaci homosexuality

7. Manželství pro všechny v Ekvádoru

13. června 2019 se rozhodl ekvádorský ústavní soud nejtěsnější možnou většinou – pro bylo 5 ústavních soudců, proti 4 ve prospěch legalizace stejnopohlavního manželství. Nález ekvádorského ústavního soudu vycházel z judikatury Meziamerického soudu pro lidská práva, který na začátku roku 2018 rozhodl, že signatáři Americké konvence o ochraně lidských práv jsou zavázáni zpřístupnit manželství všem párům bez ohledu na pohlaví.

Toto rozhodnutí jako první ratifikovala Kostarika. Ekvádor je druhý. Ze zemí Latinské Ameriky je stejnopohlavní manželství legální také v Argentině, Brazílii, Uruguayi a Kolumbii. (Pozn.: Hovořilo se na tom i na konferenci v Senátu. Ewan Wolfson toto potvrdil a informoval, že se možná v dohledné době přidají i další země – nadějné je Peru).

V Ekvádoru budou gayové a lesby moci uzavřít manželství. Gratulujeme!

8. Nejvyšší soud v Dillí odmítl řešit manželství pro všechny

V červenci 2019 odmítl Nejvyšší soud v Dillí žalobu indického LGBT+ aktivisty Tajindera Singhema požadujícího legalizaci manželství pro všechny a zřízení zvláštního výboru o ochraně lidských práv. Se vším ho odkázal na indické politiky s tím, že není oprávněný měnit zákony. Ten samý soud přitom v září 2018 definitivně zrušil zákony proti homosexualitě pocházející z dob britské kolonizace.

Indie opět považuje homosexuální styk za trestný čin. Dostanete deset let natvrdo!

9. Ruští sociální pracovníci odebrali dítě gay páru

V červenci 2019 rozhodly ruské úřady o odebrání dětí adoptovaných gay párem. Ačkoliv ruské zákony adopci dětí páry stejného pohlaví neumožňují, mohou si svobodní gayové a svobodné lesby osvojit dítě jako individuální žadatelé podobně jako v České republice. Ačkoliv děti vyrůstaly v láskyplném prostředí, rozhodly se ruští sociální pracovníci aplikovat federální zákon o zákazu „gay propagandy“ přijatý v roce 2013.

Ruský zákon proti LGBT+ „propagandě“ porušuje lidská práva, rozhodl Štrasburk

10. Manželství pro všechny v Severním Irsku

V říjnu 2019 začal v Severním Irsku platit zákon umožňující manželství pro všechny, tedy i pro gay a lesbické páry. Gay a lesbické sňatky jsou tak po dlouhém boji tamních LGBT+ aktivistů legální v celém Spojeném království. Novou legislativu paradoxně nepřijalo kvůli politické krizi nefungující Shromáždění Severního Irska, nýbrž Westminsterský palác, s čímž souhlasila i severoirská státní tajemnice Karen Bradleyová.

Severní Irsko uzákonilo manželství pro gaye a lesby. Gratulujeme!

11. Na podporu homosexuálů v Ugandě

V listopadu 2019 vyzvala odborná veřejnost, včetně několika afrických lékařů, ugandskou vládu ke zrušení zákonů proti homosexualitě a k upuštění pokusů o jejich další zpřísňování. Jako hlavní argument uváděli boj s pandemií HIV/AIDS. Uganda se v roce 2014 pokoušela o zpřísnění zákonů z dob britské kolonizace proti „sodomii“, včetně jejího trestání smrtí. Zákon nicméně zrušil ugandský ústavní soud.

Odborníci vyzývají Ugandu ke zrušení anti-gay zákonů. Varují před jejich dalším zpřísňováním

Titulní foto: © Depositphotos.com/javiindy

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

5 názorů ke článku

12. 12. 2019 v 17:04Off-line Kloudik  (38/182/80)
Bezva a co z toho všeho máme my, v ČR?
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
13. 12. 2019 v 16:52Off-line Steve.D  (49/185/129)
Co z toho máme? Jak se my budeme zajimat o své zahraniční přátele, tak se oni budou zajímat o nás. A k tomu Rusku. Odebíraní dětí milujícím rodičům je hyenismus.
Souhlasím - 8   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
16. 12. 2019 v 15:34Off-line Hrabuvka  (40/180/75)
Takže vlastně nic se nestalo.
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
03. 01. 2023 v 23:45Off-line PesFilipes  (102/183/71)
Nelečená chřipka :) to asi bylo ovlivneni nejvetsi.
25. 04. 2023 v 16:56Off-line Mikaela  (49/176/60)
Je tu možnost jak stoho ven .Podel pravidel které jak známo hold nikdo nečetl v publikaci Transexulita a jiné poruchy pohlavní identity sou dané postupy tedy mezi ně zařadili i rozvod. Jenže nikdo tyhle věci nedotáhl do konce a ze zákona pokud dítě spln´uje aspon´ hranici 12 let tak má právo se ozvat dokonce má i rozhodnout se samo čí jméno ponese ve svém životě. další takovo achylovkou je že v dnešní době chybý pěstouní takže opět je dobré se ponořit třeba i přes právní osobu do zákonů a najít kličku hold když jsem měla možnost vidět na youtubu příspěvky dvou otců co si pro nemluvn´ata jeli až do USA tak jsem žasla hold je tu dost možnosti jen je nikdo nezná
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload

Podívej se na další – Rakousko:

Podívej se na další – Gay manželství a registrované partnerství:

Podívej se na další – Afrika:

Podívej se na další – Severní Irsko:

Podívej se na další – Hong Kong:

Podívej se na další – Japonsko:

Podívej se na další – Tipy:

Podívej se na další – Tchaj-wan:

Podívej se na další – Keňa:

Podívej se na další – Indie:

Podívej se na další – Rusko:

Mohlo by tě zajímat:

Nejnovější články:

OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload