Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Tchajwanský Ústavní soud souhlasí s manželstvím pro gaye a lesby, občané ale v referendu hlasovali proti

Tchajwan, kde by měly být v souladu s rozhodnutím Ústavního soudu od jara příštího roku legální sňatky gayů a leseb, hlasoval v referendu proti této změně, a naopak pro výlučnost manželství jako svazku muže a ženy.

Otázkou však zůstává, jak se k celé otázce postaví tchajwanský ústavní soud, který v květnu 2017 jasně deklaroval, že zakazovat gayům a lesbám uzavřít manželství je neústavní.

Podle zpravodajů CNN neexistuje mezi tchajwanskými právními experty jasná shoda, do jaké míry má tamní vláda reagovat na výsledky referenda o něčem, co už bylo potvrzeno. Reportéři britského deníku The Guardian například řekli, že hlasování nebude mít žádný vliv na soudní rozhodnutí, a že LGBT+ Tchajwanci a Tchajwanky nakonec budou moct uzavřít manželství.

Co se týče tchajwanské politické reprezentace, tak tu teď čeká velmi složité rozhodnutí. Ústavní soud je toho názoru, že gayové a lesby mají ústavní právo na manželství, ale voliči zase naopak konstatovali, že nesouhlasí s otevřením instituce manželství i párům tvořeným dvěma muži, nebo dvěma ženami.

Bylo velkou chybou vůbec uspořádat referendum o nálezu ústavního soudu, který by měl být brán jako konečné rozhodnutí. Ani v Rakousku se o to nepokusili, ačkoliv tam mají vládu, která s manželstvím pro všechny nesouhlasí.

Představitelka tchajwanské kanceláře Amnesty International Annie Huangová řekla, že výsledek referenda je trpkou příchutí pro lidská práva na Tchajwanu a krokem zpět. „I tak si ale stojíme za tím, že láska a rovnost by měly být zachovány,“ potvrdila Huangová.

Amnesty International také slíbila, že referendum nebude mít žádný vliv na případnou legalizaci registrovaného partnerství, ale že celkově vzato se rovnoprávnost gay a lesbických svazků s heterosexuálními oddálí.

Titulní foto: cs.wikipedia.org

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

16 názorů ke článku

25. 11. 2018 v 17:29Off-line Monogatari  (43/195/80)
Škoda že u nás neni aspoň taková demokracie jako na Tchajwanu, abysme si mohli v referendu o něčem rozhodnout a aby ústavní soud hájil rovnost.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 6  Nahlásit
26. 11. 2018 v 09:56Off-line FreudToldYou  (27/179/67)
Když bys založil referendum pro sňatky homosexuálů najdou se další kteří založí referendum proti s sňatkům homosexuálů. Já dám podpis tomu proti a budu proti dokud neuslyším opravdu racionální a nezpochybnitelný argument proč by měly homosexuálové mít stejný svazek jako heterosexuálové. Zatím vidíme je homouše kteří si berou za vzor něco co jim nikdy nebylo souzeno. Jako homosexuálové si brát příklad z heterosexuálních svazků? Manželství není vrcholem lásky, je to vrcholem vztahu muže se ženou. Jediný skutečný důvod který teď dokážu přijmout je že když jeden z páru umře a zanechá po sobě své vlastní dítě tak ten druhý na něj nemá absolutně žádný nárok protože není jeho skutečný rodič - děti jsou jediný důvod proč bych dal homosexuálům větší práva, ale právo k adopci bych si dlooouho rozmýšlel. Pokud by někdo argumentoval tím že v dětských domovech je moc dětí a že ty by si také zasloužily rodinu tak mu rovnou na odpovídám: také bych si přál abychom do budoucna zakazovaly lidem plodit děti pokud na ně nemají peníze a děti pak končí ve výchovných zařízeních, tím ubyde jak dětí v děcáku tak daní na ně vyplacených a trošku to i pomůže proti přemnožení obyvatelstva když už jsme zabránily přírodě abyse s nenechavýmy primáty vypořádala vlastnímy způsoby jako jsou míry a přírodní katastrofy.
sakra opovaž se nějak říct že má každý pár právo na děti protože jsou i páry o muži a žene které spolu děti nemají uvědomte si že občas nemůžou mít lidi děti ze zdravotních důvodu ale vy je nemůžete mít protože v p***li děti nerostou
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 10  Nahlásit
26. 11. 2018 v 13:38Off-line Monogatari  (43/195/80)
Mě by zajímal ten "opravdu racionální a nezpochybnitelný argument" proč by někdo neměl mít právo na manželství proto, že má jinou sexuální orientaci. To je stejná blbost, jako bys někomu zakázal svatbu, protože oba mají blonďatý vlasy.
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
26. 11. 2018 v 14:16Off-line FreudToldYou  (27/179/67)
Jestli ti nepřijde dost racionální že svazek manželský VZNIKL pro muže a ženu aby je podpořil v tvorbě rodiny tak máš nějaký problém. Můžu to přirovnat ke zvířecímu světu kde je teplej vlk sice ve smečce přijmut ale rozmnožovat se rozhodně nebude, nebude alfa samec protože BIOLOGICKY jim být nemůže. Svazek muže a ženy je vyzdvyhován protože je to produktivní rodina důležitá pro společnost tím že se rozmnožuje. Kdo se ve zvířecím světě nerozmnožuje ať kvůli nemoci a nebo homosexualitě nepřežije. Můžeš křičet, nadávat a nesouhlasit ale to je všechno co s tím můžeš dělat. Kvůli tvým emocím se nemůžou měnit věci které jsou dány od přírody! Prostě nejste plnohodnotný pár, rozumíme? Naše láska není o nic méně hodnotnější ale na manželství prostě nestačí.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 8  Nahlásit
26. 11. 2018 v 16:19Off-line Monogatari  (43/195/80)
Ty jenom lpíš na překonaným dogmatu. A o tom to celý je.
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
26. 11. 2018 v 16:43On-line ShiroReloded  (30/178/85)
Dělat referendum o soudním rozhodnutí?! Jako co je to za bandu k***tů na tom Tchawanu? To si by si v civilizovaným světě nikdy nikdo nedovolil, a to zcela výjimečně do civilizovaného světa řadím i oblasti jako: Morava, Slovensko, Polsko, Ukrajina, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko...
26. 11. 2018 v 19:10Off-line Vlado2  (61/180/80)
Shiro, podle dostupných informací bylo ono referendum vyhlášeno již dlouho před rozhodnutím soudu a nikdo jej nezrušil. A už vůbec netušíme, jaké postavení má jejich ústavní soud.
26. 11. 2018 v 19:26On-line ShiroReloded  (30/178/85)
Vlado2, Ústavní soud je soud, může být něco pod ním, může být něco nad ním, ale o soudních rozhodnutích se nehlasuje v referendu! A dojde-li k tomu, tak je to hlasování jednoduše neplatné ex tunc. Něco jiného by bylo, kdyby měli Ústavní Radu (jako např. ve Francii).
26. 11. 2018 v 20:17Off-line FreudToldYou  (27/179/67)
Aha takže dogma. Ono i to že se dělíme na muže a ženy je dogma že jo, my jsme vlastně všichni stejní... To že lidé by neměly š*****t zvířata je vlastně taky dogma, vždyť na pohlaví a druhu nezáleží, vždyť druhy jsou jen dogmata! Pojdte ukamenovat toho co tvrdí že Zem je kulatá a slunce stále hoří protože to jsou zažitá dogmata od nějakých moooc chytrých lidí. Pojdte zpochybnit evoluci a každého kdo hlásá o její pravdivosti zničíme za jeho nesnášenlivost k našemu umírněnému přesvědčení o absolutní sexuální a duševní volnosti.
27. 11. 2018 v 01:50Off-line SaliS  (33/-/-)
Freude mám jen jednu technickou poznámku.
Manželství vzniklo v Římě někdy na začátku našeho letopočtu a to s cílem zachování a dědění majetku a prokázání urozeného rodokmenu vládnoucích vrstev. U nás bylo manželství zavedeno v době pobělohorské jako opatření pro sledování populace.
Jiný institut neprošel tolika změnami jako manželství a právě ta věc z dětmi atd. Byla zavedena až později....
A tak nevidím důvod, když se změnily poměry ve společnosti, proč by se neměly změnit i poměry ke vztupu.
27. 11. 2018 v 04:24Off-line SaliS  (33/-/-)
Co se týče osvojení (adopcí)
Když zákon o registrovaném partnerství vyšel, zakazoval registrovanému člověku osvojení dítěte, nikoli však stát se pěstounem. Tudíž argument mnoha politiků, že nechtějí aby homosexuálové vychovávali děti je scela scestné, protože už od počátku se o ně mohl starat i když byl v registrovaném partnerství.

Ale jinak ohledně osvojení. O to mohl jako jedinec zažádat svobodný muž, bez ohledu na to jestli je nebo není homosexuál, nyní může i jako jednotlivec zažádat registrovaný partner.
Takže ne, není pravda že nemohou homosexuálové adoptovat děti, mohou ale jako jednotlivec.
Což já beru trochu za margantni, protože to vytváří situaci, kdy dítě je osvojené registrovaným partnerem, druhý registrovaný partner dle zákona se o něj musí starat jako vlastní v tu chvíli. Ale když jeho osvojený táta umře, letí dítě zpět do děcáku, protože dítě nemá právo na druhého rodiče, protože byl stejnopohlavní. Super logika.
(Což je mimochodem jen jeden z mnoha způsobů, jak se do takových rodin děti dostávají)

Co se týče osvojení partnerem. Žádné krádeže se konat nebudou, i nyní pokud chce nový otec osvojit dítě partnerky, musí s tím souhlasit aktuální otec v rodném listě. tato analogie by stále zůstala stejná, jen by místo současného otce v rodném listě jej nahradil nový otec ale nová druhá máma.
27. 11. 2018 v 15:12Off-line FreudToldYou  (27/179/67)
Lecram - jablka s hovnivalem? Všechno co jsem napsal jsou vyplody choré mysli člověka z LGBT podporujícího SJW. Lidi kteří nechtějí přijmout nic co je dané a kvůli svému PŘESVĚDČENÍ (ano vás pohled na svět je víra ne věda) hodlají rušit staré zvyky a zpochybňovat něco co je dáno stovky let. Myslíš že lidé z té vaší skupiny to co jsem napsal nedělají? Tak hledej!!! Budeš překvapený co za mentály máš v sektě. No možná nebudeš, třeba si jeden z nich.
SaliS a jak se změnily poměry? Tak že jsme začaly být tolerováni a tak budeme mermomocí chtít víc i přestože s tím spousta lidí stále nesouhlasí? Nabídni dlaň a utrhnou ti celou ruku. Ano svazek manželský vznikl až v našem letopočtu přesto tu obdobné vztahy byly viz. Thébský svatý oddíl jde muži byly svoji přesto nebyly bráni jako plnohodnotný pár. Hlavně si ty chlapy dřív uvědomovali PROČ nemohou mít děti, že jsou jako pár neplodní a že jim nikdo dítě nedá, takové svinstvo si dovolí jenom dnešní hovada. I kdyby si gay udělal dítě s nějakou cizí ženskou jen proto aby to dítě měl je to lepší než stát a křičet: "my chceme děti, my si je zasloužíme, my jsme také rodina!!!" Když to nejde přirozeně nemělo by to jít ani právně. Jinak o tom sem psal s tím adoptováním a smrtí toho jednoho partnera, je to taky jediný důvod kdy bych přivřel oči protože dítě si zaslouží rodinu. Ale kvůli rodině nemusíte být manželé!! Navíc pro dítě je lepší NORMÁLNÍ rodina, ne buzna co tvrdí že být homo je normální. Teď řeknu něco kvůli čemu sem už i posílal inspekce do škol když učitelka tvrdila p**oviny: "homosexualita není normální, není špatná a nemůžeme ji hanit, ale nemůžeme ani říct že je zcela normální. Je to jistá že genetická chyba, mutace chcete-li. Chyba je chyba, může být obdobná, přijatelná nebo směšná ale pořád je to chyba! Napsat p**a s tvrdým Y není normální, je to chyba ale dá se to přežít, do odborné knihy to však nepatří"
27. 11. 2018 v 17:42Off-line Alda29  (36/192/90)
FreudToldYou: a co ta úča teda měla říct, aby pan Freund byl spokojený?
27. 11. 2018 v 18:56Off-line SaliS  (33/-/-)
Freude ještě dodám 2 věci
Ohledně adopcí
Většinový zájemci jsou jednotlivci nebo páry, kteří ať už z neplodnosti nebo zdravotních rizik či jiného důvodu nemohou mít děti spolu.. tedy lidí co samy o sobě či společné děti mít nemohou... pokud to nechceš zakázat i jim, je tvůj argument, že dva muži nebo dvě ženy nemohou mít spolu děti, zcela scestný.

Tradice
Nevím jestli sis toho všiml, ale tradice se vytvářejí, mění a zanikají. Už pěkně dlouho neslavime koledu, a už nějakej ten pátek vánoce nejsou jen křesťanským svátkem.
Věci se mění, zanikají a vytvářejí nové. A s nima i tradice.

A jako bonus - v jedné věci s tebou souhlasím..
Souhlasím s tebou, že pro dítě je nejlepší NORMÁLNÍ rodina. Rodina, která mu dá bezpečí a zázemí kde se může rozvíjet a růst, která ho bude podporovat, a vést správným směrem aby z něj byl dobrý a slušný člověk. A ne v rodině alkoholiků, násilníků nebo lidí co si žehlí mindrák na dětech, nebo si je pořídili, aby měli otroky, či rodiče své děti neustále sráželi a ponižovali....
27. 11. 2018 v 19:39Off-line Alda29  (36/192/90)
SaliS: líp bych to nenapsal.
28. 11. 2018 v 12:35Off-line A.Lexi  (30/170/75)
Me jen fascinuje, kolik lidi se ohani svatosti manzelskou. Jako jo, v kostele to jeste ma nejakou posvatnou uroven, kdyz ti tam reknou, jak na vas dava Buh pozor a jak muz a zena se spoji v jednu dusi a tak dale, ale videli jste nekdy svatbu na urade? Videl jsem dve a bylo to celkem hezke, ale rozhodne ne tradicni. Asi jako kdyz si koupite novou cool gamesku a odsouhlasujete podminky pouzivani, tak nevidim jedinej duvod, proc lpet na tom, ze to musi bejt muz a zena. Nebylo to v minulosti nahodou taky tak, ze se nemohli brat lidi z jinych spolecenskych vrstev, nabozenstvi a ras?
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload