Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

5 důvodů, proč se registrované partnerství nerovná manželství

Před 11 lety měli homosexuálové důvod k oslavám. Česká republika jim po nekonečném boji umožnila uzavírat registrované partnerství obsahující určitá práva a povinnosti plynoucí z manželství, zejména v oblasti dědictví, daní, vyživovací povinnosti a práva zastupovat se v běžných věcech.

I přestože si mnozí lidé mylně myslí, že jsme registrovaným partnerstvím získali sňatek, a že „tedy už ani roupama nevíme, co bychom chtěli“, není tomu zdaleka tak.

1. Pouze na krajských úřadech

Registrované partnerství lze uzavřít pouze na vybraných krajských úřadech a obsahově se od klasického sňatku liší ve velmi podstatných detailech.

2. Pozůstalostní důchod

Po zemřelém partnerovi nám například nevzniká nárok na pozůstalostní důchod, protože nejsme považováni za vdovy a vdovce, nýbrž pouze za pozůstalé registrované partnerství.

3. Zeťové a snachy

Uzavřením partnerství nám dále podle občanského zákoníku nevzniká švagrovský vztah k rodině svého protějšku. Nejsme tedy z právního hlediska jejich zeťové a snachy a oni naši tchánové a tchýně.

4. Společný majetek

Dále nepamatuje partnerství na institut společného jmění.

5. Adopce dítěte druhého partnera

I tak ale není stále možná společná adopce dětí registrovanými partnery (pouze jeden se může stát osvojitelem) a ani adopce dítěte druhého partnera.

Co se týče rodičovství, tak tam se v poslední době uskutečnilo několik zásadních změn. Loni v červnu zrušil Ústavní soud zákaz adopcí pro osoby žijící v registrovaném partnerství a letos uznal americký rodný list dítěte odnošeného náhradní matkou se dvěma otci.

V Česku bylo uzavřeno více než 2 600 registrovaných partnerství. Praha vede, ale ani další kraje nezaostávají

Registrované partnerství v Česku zažívá po 11 letech opět velký boom!

Historie registrovaného partnerství v kostce

Titulní foto: © Depositphotos.com/sad444

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

13 názorů ke článku

07. 08. 2017 v 15:14Off-line Vlado2  (61/180/80)
ad 1) Vzhledem k podstatně menšímu počtu uzavíraných registrovaných partnerství oproti manželství, nelze menší počet příslušných úředních míst považovat za příkoří.
ad 2) Řešit problematiku pozůstalostního důchodu mi v této chvíli při dnešní výši důchodů připadá poněkud zcestné. "Vdovský" důchod měl svůj význam v dobách, kdy chlap vydělával a ženská se celý život starala jen o domácnost, což u registrovaných partnerů příliš nehrozí. Význam (minimální) může být jen v případě invalidity či nezaopatřených potomků. U ostatních možností, kde se může jednat o pozůstalostní důchod, se pohybujeme v oblasti hypotéz.
ad 3) Nesnáze mohou vzniknout jen v případech vyšších darů a při dědictví, což není příliš pravděpodobné. Dědictví ze zákona i závěť budou mít přednost.
ad 4) Společný majetek resp. společné jmění lze ošetřit smluvně, podobně jako "předmanželské" smlouvy.
ad 5) Osvojování dětí je dost složitá problematika a ani případná úprava zákona na současné praxi nic nezmění. Většina argumentů vše značně zjednodušuje a zcela pomíjí poměrně častou existenci druhého biologického rodiče.
Dokud páni aktivisté nepřijdou s konstruktivními a společensky (i politicky) průchozími návrhy, dokud budou trvat na tom, že domácnost dvou osob stejného pohlaví se má nazývat termínem "manželství" či "rodina" a dokud budou využívat PR služeb v ČR mezi lidmi krajně neoblíbených institucí a politiků, tak se nic nemůže změnit.
A rovněž by nebylo marné, kdyby pání aktivisté zcela konkrétně uvedli počty jim známých konkrétních případů, kdy za uplynulých deset let skutečně - ne pouze hypoteticky - došlo k poškození zájmů registrovaných partnerů. Je to možná moje chyba, ale dosud jsem podobný přehled neviděl.
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 6  Nahlásit
07. 08. 2017 v 22:34Off-line ThomPrag  (45/180/76)
To je zase článek z kategorie blábolů....
Vlado2 to vystihl, doplnil bych jen:
Ad1) To je vážně strašný problém dojet si do krajského města...
Ad3) Partneři se berou kvůli sobě, ještě jsem neslyšel, že by někdo řešil to, že nebude něčí zeť, strýček, snacha, apod.
Ad5) Na adopce tento stát není připraven morálně, natož právně. A to, že ÚS uznal rodný list z USA, opravdu nic podstatného v tomto směru neznamená.
Aktivisté by měli opravdu argumentovat něčím podstatným.
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 6  Nahlásit
07. 08. 2017 v 23:05Off-line Colombo  (102/192/90)
Ano, jsou tam "mezery", ale česká buzna bude brečet vždy, žádný zákonodárce se jí nezavděčí. I při využití současných právních možností můžete mít život kvalitní (kdo chce).
Souhlasím - 8   •  Nesouhlasím - 7  Nahlásit
11. 08. 2017 v 23:47Off-line Fermin  (29/176/63)
Pro ThomPrag: Adopce už jsou v tomto státě legalizovány. Rozdíl je v tom, že pouze jenom jeden z páru se stává osvojitelem dítěte. Druhý pak nemá vůči dítěti žádná práva, ani povinnosti.
12. 08. 2017 v 12:35Off-line Vlado2  (61/180/80)
Fermine, nepřebírej, prosím, pseudoargumenty nejrůznějších aktivistů, kteří se ani neobtěžovali si zákon č. 115/2006 Sb. přečíst až do konce. Cituji:
"§ 13 (3) Pokud jeden z partnerů pečuje o dítě a oba partneři žijí ve společné domácnosti, podílí se na výchově dítěte i druhý partner; povinnosti týkající se ochrany vývoje a výchovy dítěte se vztahují i na tohoto partnera."
Zákon tedy řeší vztah partnera k dítěti poměrně obecně, neboť taxativní výpis všech povinností by ze zákona vytvořil dost obsáhlou brožuru. Tím jsou do jisté míry určena i nutná práva (vyplývající z povinností) partnera při péči o dítě. Problém by samozřejmě vznikl úmrtím partnera, kterému bylo dítě "papírově" svěřeno do výchovy, což žádný zákon neřeší a ani mi není známo, že by taková situace již reálně nastala. Jak by se k tomu postavil soud, není dosud známo.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
12. 08. 2017 v 18:34Off-line Fermin  (29/176/63)
Vlado, ano § 13 odst. 3 mluví o povinnostech partnera (nevlastního rodiče) vůči svým nevlastním dětem. Nicméně zmiňovaná povinnost podílet se na výchově dětí mají obecně všechny osoby žijící s rodiči ve společné domácnosti. Čili jeho hodnota je asi stejná jako ustanovení Občanského zákoníku, podle kterého mají manželé žít spolu.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
12. 08. 2017 v 20:17Off-line Vlado2  (61/180/80)
Fermine, jestli ti dobře rozumím, tak vy byste chtěli v zákoně definicemi vymezit všechna práva a povinností. Tudíž do něj přidat to, co je již řešeno jinými právními předpisy (uvedeny v dalších částech zákona č. 115/2006 Sb.) plus taxativní výčet všech eventualit, které teoreticky mohou nastat. Dochází vám, že by došlo k vytvoření naprosto nepřehledného mnohasetstránkového monstra, které by nikde na světě nemělo ani tu nejmenší šanci projít zákonodárným procesem?
Já netvrdím, že stávající zákon je ideální. Ale v roce 2006 by jakýkoli jiný nebyl průchozí. Nikdo z nás neví, jaká bude konstelace v parlamentu po podzimních volbách. Jen se domnívám, že ani následující generace poslanců neprojeví (jako celek) ve shodě s větší částí veřejnosti ani sebemenší ochotu prolomit tradicionalistický pohled na význam pojmů "rodina" či "manželství". Argument, že domácnost dvou osob stejného pohlaví nemá nic společného s přímým generačním pokračováním lidského rodu, je nevyvratitelný.
Ano, i současní poslanci chápou (někteří), že zákon by bylo dobré opravit opsáním některých pasáží, vztahujících se k manželství. Ale jakmile se kdokoli do něj pokusí "propašovat" cokoli dalšího, bude i poměrně krotký návrh smeten na další čtyři roky pod stůl.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
12. 08. 2017 v 23:49Off-line Fermin  (29/176/63)
Vlado, uvidíme, jak bude úspěšná probíhající kampaň ze stejnopohlavní manželství, které by všechny tyto dotčené oblasti dokázalo vyřešit. Myslím si, že nedávno schválené Ehe für Alle v Německu by mu mohlo hodně pomoci. Přeci jsme si s Němci právní kulturou blíže než s B***y nebo Francouzi. A co se týče rodiny, tak ta naštěstí nemá žádnou přímou definici, což je naprosto v pořádku, protože by se tak stát dopouštěl přímé diskriminace nemanželských dětí, dětí s jedním rodičem nebo rodiči stejného pohlaví. Jinak argument, že domácnost dvou osob stejného pohlaví nemá nic společného s generačním pokračováním rodu, vyvratitelný je. Domácnost dvou osob různého pohlaví přeci není zárukou pokračování lidského rodu. Muž a žena můžou léta žít spolu v jedné domácnosti a k žádnému pokračování nedojde. K jakému pokračování rodu by třeba došlo, kdybych se oženil s 80letou ženou? :D Muž a muž můžou žít ve společné domácnosti a k pokračování rodu dojde (najdou si náhradní matku) - to samé dvě ženy (umělé oplodnění). Děti se přeci nerodí z domácnosti ani ze soužití, ale ze splynutí vajíčka se spermií, ne? A jinak zákon o registrovaném partnerství by měl obsahově zcela kopírovat manželství, čímž se samozřejmě nestrefuji do dřívějších aktivistů. Přijímání toho zákona bylo dost komplikované, zejména díky tehdejšímu prezidentovi a i jiným. Jsem rád, že jsme ho přijali takto rychle navzdory jeho nedostatkům. Jinak myslíš si, že by ve Sněmovně mohl narazit návrh na pozůstalostní důchody u partnerů nebo společné jmění partnerů nebo oddání na obecním úřadě? V Maďarsku třeba registrované partnerství kopíruje manželství, vyjma adopcí. Na druhou stranu je tam manželství v ústavě definované jako svazek muže a ženy. Holt všude chleba o dvou kůrách. Každopádně ČR je na stejnopohlavní manželství plně připravená.
12. 08. 2017 v 23:50Off-line Fermin  (29/176/63)
Jinak to, co už je řešeno jinde, bychom do zákona včleňovat nechtěli. Jak uvádím, chtěl bych, aby registrované partnerství kopírovalo manželství v takové míře, že by se vesměs dalo říci, že se jedná o manželství, ale s jiným názvem.
12. 08. 2017 v 23:51Off-line Fermin  (29/176/63)
Toto by byl pouze předstupeň. Vrcholem neboli pomyslnou třešničkou na dortu je manželství pro všechny.
07. 08. 2019 v 18:31Off-line Sny1  (34/180/70)
Sňatek dnes dvou, možná pak i více osob, to je pěkný výraz.

Přemýšlím - sňatek muž se ženou je ženatý muž a žena je vdaná.
Jak muž s mužem? Budou vdaní nebo ženatí?? Toť otázka! (možná 'vdanatí', nebo 'ženaní' ?? Brrr, to je škaredý!!!

Co tak jen sezdaní, to se snadno vyslovuje a platí to i o hetero sňatcích...

Nechci nic tvrdit, jen to tak nadhazuju........................Sny
05. 11. 2020 v 17:06Off-line Mikaela  (49/176/60)
Proč o tom debatujete ted´ když ste měli prostor i když se ozívali oponenti a podel toho ste neposlali koncept toho zákona třeba přes oubocmana .ja jsem navrhovala podmínku manželské smlouvy což oponenti dost zdůrazn´ovali i v mediich se tahle záležitost takže je splněna .Co se týče adopce to mě bude každý proklínat že jsem nechali volnou ruku úřadum tedy žádný rozdil . Co se tyče rozvodové politiky ta je z mé vlastní praxe až dost skorumpovana a jdou v ní i úplatky takže váženi zvlastni administrativy vím kolik matka dítěti dluží částku kterou by mělo dostat ale je v kapsy úřednika takže pokud mám něco obhájit tak je dobré mít v pořádku administrativu a já už jen čekám na chybný tah ze strany Maláčové co se týče zalohového vyživního to ji může stát i hlavu jednu blbost už udělala Milerová a nemusím kolik rozuřených matek ji šlo po krku i z mediama vzadku takže tohle bude nové kolo pomůže jen žaloba a pádný argument proč tento zákoník nepodpořit a to je udělat tvrdý audit a hnát k zodpovědnosti nejen stát ale ve spolupachatelství i samotnou justici .Tohle bude tvrdá rána i pro tu to vládu
04. 07. 2021 v 08:20Off-line Mikaela  (49/176/60)
Ppčkejme si do voleb kdo tu bude zas házat rozum i když raděj bych zvolila poslední op a mám klid
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload