Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Sněmovna má 82 férových poslanců! Češi jsou z hlediska homosexuálních sňatků na dobré cestě

V pátek a v sobotu jsme všichni společně volili novou Poslaneckou sněmovnu na nadcházející příští roky. Stejně jako celý národ jsme i my sledovali, jak volby dopadnou, a to nejen z hlediska obecného směřování naší politiky, ale i v otázce možné legalizace stejnopohlavního manželství v České republice.

Po uzavření volebních místností nás všechny nejprve čekal šok, když se po bok očekávaného vítěze voleb ANO postavila SPD Tomia Okamury, která se ze všech dotazovaných stran nejvíce vymezuje proti rovnoprávnosti LGBT komunity, zejména pokud jde o uzavírání právoplatných sňatků a adopce dětí homosexuálními páry.

Když se ale postupně začal blížit konečný výsledek, zjistili jsme, že se věci mají jinak.

ANO

První místo ve volbách zaujalo hnutí ANO, které nám bylo již v minulé Sněmovně klíčovým spojencem v prosazování novely zákona o registrovaném partnerstvípřiosvojení. Velká většina jeho poslanců tehdy podpořilo její zařazení jako pevného bodu jednání Sněmovny. Drtivá většina jeho kandidátů se vyslovila pro manželství i pro přiosvojení, včetně předsedy Andreje Babiše.

ODS

Na druhé místo se umístila ODS, která nemá z hlediska hodnocení jejího přístupu k férovému manželství a obecně k LGBT komunitě dobrou reputaci. Na vysvědčení politických stran dostala „nedostatečnou“ a ve volbách se do Sněmovny dostala pouze jedna férová kandidátka Jana Černochová, která byla v minulé Sněmovně spoluautorkou novely zákona o registrovaném partnerství. Její názor na manželství pro všechny však zůstává nejasný.

Piráti

Bronzovou medaili dostali o chloupek Piráti, kteří mají podporu LGBT práv, včetně legalizace sňatků párů stejného pohlaví, zmíněnou ve svém programu. Jejich 22 poslanců bude tak hrát klíčovou roli v prosazovaných legislativních změnách vedoucích k odstranění diskriminace gay a lesbických párů a dětí jimi vychovávaných.

SPD Tomia Okamury

Na čtvrtém místě se zařadila SPD. Přestože nezaujímá k LGBT moc přátelský postoj, našlo se pár kandidátů, kteří by podpořili alespoň přiosvojení. Žádný z nich se nedostal do Sněmovny.

KSČM

KSČM dostala páté místo. Z jejích 15 poslanců je 5 férových. Strana jako taková dostala v hodnocení podpory LGBT menšiny „dostatečnou“, ač je nutné zmínit, že před 11 lety přispěla legalizaci registrovaného partnerství.

ČSSD

Páté místo dostala ČSSD, která má 10 férových poslanců z 15. Lze tedy spekulovat nad tím, že se její postoj k LGBT konečně začne měnit k lepšímu.

Zbývající hlasy si přerozdělili TOP 09, KDU-ČSL a STAN

Za TOP 09 byli zvoleni 4 féroví kandidáti ze 7, včetně nejmladšího českého poslance v historii, Dominika Feriho. Z KDU-ČSL, která nemá v našich řadách zrovna nejlepší pověst, se do Sněmovny dostal jeden férový kandidát – Marek Výborný. Ze STAN se do Sněmovny dostali 4 féroví kandidáti, včetně Jana Farského.

Máme šanci!

To, zda se za současné vlády podaří prosadit manželství a přiosvojení však nadále zůstává v našich rukou! Nicméně lze říct, že máme lepší vyhlídky než v sousedním Rakousku. Pokud půjde všechno hladce, můžeme se stát první postkomunistickou zemí, která umožní gayům a lesbám uzavřít manželství v klasickém slova smyslu.

Volby 2017: Známe nové férové poslance a poslankyně. Kteří z nich podpoří práva gayů?

Titulní foto: © Depositphotos.com/Syda_Productions

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

11 názorů ke článku

23. 10. 2017 v 11:48Off-line Vlado2  (61/180/80)
Autore, nechci se vás dotknout, ale vy snad žijete na Marsu. Opravdu si myslíte, že za současného (povolebního) uspořádání politických sil v PS se tam bude někdo ochoten zabývat problematikou LGBT?
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
23. 10. 2017 v 12:08Off-line Fermin  (29/176/63)
Vlado2: To záleží na schopnosti práce LGBT aktivistů a lobbistů. Což mi připomíná, že právě dnes máme schůzku.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
23. 10. 2017 v 12:23Off-line Paul86  (103/-/-)
Babiš = férový poslanec?
Vzhledem k času vydání článku (4:05) usuzuju, že pan autor ještě nebyl zcela střízliv.
Pokud jde o Feriho - to je ten pán s květákem na hlavě, který na sociálních sítích uráží a zesměšňuje každého, kdo má jiný názor a když mu dojdou argumenty, tak maže příspěvky? Tomu vy říkáte fér poslanec?
23. 10. 2017 v 12:34Off-line Fermin  (29/176/63)
Férový poslanec, protože v předvolební kampani podpořil manželství pro všechny. http://www.jsmefer.cz/
23. 10. 2017 v 14:51Off-line Paul86  (103/-/-)
Fermin: Pokud ti stačí to, že někdo podpori gaye k tomu, aby jsi ho oznacil za feroveho, tak to potom jo. Estebak nemuze byt ferovy uz z principu.
Fakt si myslis, ze Babisovi zalezi na tom, kdo se s kym bere nebo na blahu homosexualu? Tak to mam pro tebe novinu, je mu to totiz totalne u p***le, neb ma uplne jine prio***y.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
23. 10. 2017 v 14:55Off-line Fermin  (29/176/63)
Nehodnotím charakter zvolených politiků - ten článek je apolitický. Sorry jako! :D Nejsem příznivce Babiše a Hnutí ANO.
24. 10. 2017 v 13:29Off-line Alda29  (36/192/90)
Kravina, stejně jako stejnopohlavní manželství.
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
04. 11. 2017 v 02:53Off-line Betonica  (39/191/93)
Nebylo by od veci pripomenout, kdo schvalil soucasny zakon o RP. Verte nebo ne, ale byli to prace poslanci za CSSD, z valne vetsiny. Takze tak.
09. 11. 2017 v 13:58Off-line Fermin  (29/176/63)
Betonica - ČSSD už bohužel není, co bývala.
29. 04. 2018 v 09:11Off-line Matty16  (26/185/75)
Snad 82 liberálních. Určitě ne ferovych.
19. 06. 2020 v 15:47Off-line Mikaela  (49/176/60)
Nic ve zlém ale každý z nás zná kolo*** života. I my sme byli v učení mnozí žili
na kolejich a internátech a v jakém společenství? Pak životní dráha a žijem v jakém skupenstvím?prostě tenhle koloč se opakuje takže že se dinosauři neprobrali z dob paleolitu nikdo za to jim jim nemůže ale blíži se další volby a další vláda takže nic neni ztracené
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload

Podívej se na další – ANO:

Podívej se na další – TOP 09:

Podívej se na další – KSČM:

Podívej se na další – Parlamentní volby 2017:

Podívej se na další – ČSSD:

Podívej se na další – Starostové a nezávislí:

Podívej se na další – SPD:

Podívej se na další – ODS:

Podívej se na další – Piráti:

Podívej se na další – Politika:

Podívej se na další – Gay manželství a registrované partnerství:

Podívej se na další – KDU-ČSL:

Podívej se na další – Adopce dětí homosexuály:

Mohlo by tě zajímat:

Nejnovější články:

OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload