Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Švédsko: Férové manželství pro gaye a lesby

Ve Švédsku, které si většina z nás spojuje se známou popovou skupinou Abba a detektivními romány, na sebe manželství pro všechny podobně jako v sousedním Norsku rovněž nenechalo dlouho čekat. Politické diskuze na toto téma probíhaly souběžně a ihned v roce 2009, kdy norští gayové a norské lesby získali právo na sňatek, začal podobný zákon platit i zde. Švédsko se tak stalo sedmou světovou zemí, kde je manželství přístupné všem párům bez ohledu na pohlaví.

I zde proběhl nejprve experiment se zákonem „práva ano, manželství ne“, od něhož se nakonec ustoupilo. Registrované partnerství sice poskytovalo gay a lesbickým párům žijícím ve Švédsku stejná práva a povinnosti jako mají manželé, ale jednalo se o dva separátní zákony – čili rozdělování společnosti na „my“ a „oni“.

I Švédi a Švédky řešili symbol slova „manželství“

V roce 2004 byla ve švédském jednokomorovém parlamentu Riiksdag ustavená komise, jejímž cílem bylo řešit výše uvedenou problematiku. Ta posléze vydala doporučení nejpozději do roku 2008 přijmout zákon o manželství pro všechny, který nahradí stávající zákon o registrovaném partnerství, s tím, že církve budou mít možnost se samy rozhodnout, zda budou ve svých prostorách sezdávat gay a lesbické páry, či nikoliv. 

Legalizaci manželství pro všechny podporovaly všechny švédské parlamentní strany, vyjma Křesťanských demokratů. Odpůrci poukazovali na skutečnost, že registrované partnerství dává gayům a lesbám stejná práva, jako mají manželé, a že tudíž není důvod „rozmělňovat“ symbolický význam manželství coby svazku muže a ženy. V podobném duchu argumentoval i český poslanec Patrik Nacher (ANO), který se u nás snažil prosadit tuto „třetí cestu“ (české registrované partnerství na rozdíl od švédského není obsahově totožné s manželstvím). 

V době projednávání manželství pro všechny se švédská vláda skládala z členů Umírněné strany, Strany středu, Liberální lidové strany a Křesťanské demokracie. Kvůli odmítavému stanovisku křesťanských demokratů hrozilo, že se nakonec setká s neúspěchem.

1. 4. 2009 jej ale nakonec podpořil téměř celý švédský jednokomorový parlament Riiksdag, vyjma křesťanských demokratů a jednoho poslance Umírněné strany. Zákon se stal účinným 1. 5. 2009. 

Lesbická biskupka a vstřícná švédská církev

Ten samý rok, kdy bylo ve Švédsku legalizované manželství pro všechny, se otevřeně lesbická žena Eva Brunneová stala stockholmskou luteránskou biskupkou. Jednalo se o první případ duchovního, který se otevřeně hlásí k sexuálním menšinám. V říjnu 2009 začala Švédská církev sezdávat všechny páry bez ohledu na pohlaví před Bohem

Švédsko podobně jako zbytek Skandinávie platí za zemi, která je velmi vstřícná právům sexuálních a jiných menšin, o nichž je téměř tabu jakkoli polemizovat. V průzkumu Ipsos z května 2013 podpořilo manželství pro všechny 81 % Švédů a Švédek. Letos se na půdě Velvyslanectví Švédského království uskutečnilo Slavnostní předávání cen bePROUD.

Titulní foto: Wikipedia

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

4 názory ke článku

17. 07. 2019 v 21:43Off-line ShiroReloded  (30/178/85)
proč je na začátku španělská vlajka?
17. 07. 2019 v 21:51Off-line NaKluky.cz  
shiroReloded: Šotek opět úřadoval. Opraveno, díky! :)
19. 07. 2019 v 18:27Off-line Betonica  (39/191/93)
Uplne mi krvaci oci nad skupinou "Abba". Zadna takova neni! Pokud jste mysleli ABBA (jako prvni pismena jmen protagonistu Agnetha, Björn, Benny a Anni-Frid), tak je potreba to napsat spravne!
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
02. 01. 2023 v 15:52Off-line Mikaela  (49/176/60)
Nevím proč do toho zatahují ABBu ale pokud jde o neutrální vyjádření tak použiju pro rodinné soužití dvou lidi tedy je šuma fuk kdo to je . Stejně tak je to nastavené i našem zákoniku tedy jen dvě osoby a tečka na DVtv pokud vím dvě sokyně dvou politckých stran to jak známo i na kamero odprezentovali takže není co řešit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload