Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Skutečný příběh: Proč mohou fungovat vztahy s velkým věkovým rozdílem?

Poměrně často se tu objevují dotazy, mohou-li vztahy s velkým věkovým rozdílem fungovat a přežít. Sám v jednom takovém žiji, ale doposud jsem se necítil dost povolaný se vyjádřit. A cože se změnilo? Inu, o víkendu jsem navštívil svého kamaráda od Budějovic, kterého jsem doposud znal jen z online světa.

Párkrát jsme si tu napsali. Poměrně záhy jsme zjistili, že nás sice rozděluje více než 200 kilometrů vzdálenosti, nicméně mnoho našich zájmů je společných. Umění, věda, pedagogika, sociální cítění a další témata, o kterých jsme mluvili někdy celé noci. Jirka mě fascinoval a stále fascinuje svojí volnomyšlenkářskou náturou, která poměrně značně rezonuje s mojí dost staromódní povahou.

Jakkoli se mi zprvu zdálo, že je Jirka rádoby bohém, který zevluje a utrácí peníze za hlouposti, postupně jsem mu začínal přicházet na chuť. Jirkovi je něco málo přes 30. Živí ho umění, příležitostně učí, píše články a věnuje se veřejně prospěšným projektům. Žije s partnerem, který je jeho protipólem.

Mirek, skvěle vypadající padesátník, nemá pro svět umění příliš vloh, nebo alespoň se tak tváří. Je manažerem srdcem i duší. Za roky praxe vybudoval slušnou kariéru. Naučil se předvídat, myslet hodně dopředu, vést lidi kolem sebe k jasně definovaným cílům. A myslím, že zdánlivě nespojitelné světy se spojily právě pro onu diskontinuitu. Jako když škádlíte kyselinu zásadou. Reakce nemusí být nijak prudká, nemusí dokonce být vůbec žádná. Zkuste ale přidat vyšší teplotu nebo tlak a začnou se dít věci. A ony se dějí. Salámista Jirka coby lučavka královská leptá odolnou zásaditou slupku stratéga Mirka. Nemusím asi popisovat, jak prudká reakce může nastat; a že už jich pár nastalo. Jeden by řekl, že ti dva se vzájemně trápí, ničí, nejsou si souzeni a nehodí se k sobě. No jo. Co když ale Jirka potřebuje vedle sebe pevný bod, který dá jeho surrealistickým dnům alespoň základní řád a smysl? A co když naopak Mirek ve své nalinkované životní pouti občas potřebuje zvolnit a nadechnout se jinak než v práci nad fakturami? Voilà, trefa do černého!

Já a Lukáš

Psal jsem o svém kamarádovi Mirkovi, který je o téměř 20 let mladší než jeho partner. A také jsem v úvodu psal, že i já žiji ve vztahu s věkovým rozdílem. Mně, stejně jako Jirkovi, je lehce přes 30. Na rozdíl od něho ale já žiji s partnerem o 9 let mladším. Lukáš, předtím než jsme se poznali, žil u rodičů. Vloni dokončil školu a měl jen málo návyků a zkušeností v samostatném životě. Ačkoli jsem nikdy neinklinoval k mladším ročníkům, neb jsem si myslel, že mě nemají čím zaujmout, Lukáš mě rychle vyvedl z omylu. Neopeřený mladíček s ještě teplým maturitním vysvědčením mě den za dnem při našich schůzkách přesvědčoval, že podceňovat ho by bylo nesprávné.

Řekl bych o sobě, že jsem konzervativní, tradičně laděný člověk. Připouštím, že místy jsem třeba moc kritický, jindy zase lpím na věcech nevalného významu, nebo se moc urputně biju za svoji pravdu. A ten můj mladíček mě bez skrupulí nazve pravými jmény, pojmenuje moje slabosti, občas sarkasticky si ze mě utahuje. Já jemu evidentně dodávám nadhled, držím ho nohama na zemi nebo třeba naopak popostrčím k překonání nějaké výzvy. Vůbec v našem soužití vidím dost paralel se soužitím Jirky a Mirka.

Ti dva jsou spolu přes dva roky, Lukáš a já rok a půl. Konflikty, slzy, negativní emoce, hádky a noci strávené odděleně; to všechno bylo. A ráno druhý den jsme si sedli a povídali. Nebo jsme šli ven mlčky. Napětí povolilo a dořešili jsme předchozí konflikt. Hmatatelně jsem vnímal, jak Lukáš nebyl zvyklý a jen nerad přistupoval na kompromis, jak mu bylo proti srsti mluvit o našich chybách. Stejně tak jsem já potlačoval svoji zlost ve chvílích, kdy jsme se měli domluvit na řešení. Jako když se vyjednává o míru. Nikdy přece není dobře, aby byli jen poražení. Lepší je, když nastane smír, tedy když vyhrají strany obě, byť za cenu ústupků. Někdy činíme ústupky, které v daný okamžik vypadají jako kapitulace. Jenže s ohledem do budoucna mají velký význam. Lukáš stejně jako já se snažíme dbát dohod, které jsme učinili, plnit vzájemné sliby a konflikty zbytečně nevyvolávat.

Když teď čtu, co všechno jsem napsal o Jirkovi a Mirkovi, o Lukášovi a o sobě, vidím v našich příbězích několik shodných prvků. Věkový rozdíl ve vztahu, ten jsem nastínil hned zpočátku. Pak taky dva vztahy, v nichž jeden je silnější člen. A jako silnější člen přejímá odpovědnost nejen za sebe ale i za toho druhého. Být silnějším totiž neznamená moci všechno a nemuset nic. Naopak. Silnější jedinec by měl především chránit ty slabší. Je třeba ale tak činit opatrně, nestát se mentorem nebo autoritou.

To, myslím, by zavánělo pozicí síly a diktátem. Naopak. Silnější partner by měl láskyplně nechat toho druhého, aby si osahal a vyzkoušel všechny věci. Dát radu a radit jsou dva zcela odlišné pojmy.

Mít jiný názor není špatně

A dozorovat nebo hlídat už je jednoznačně přes čáru. Nikdo přece nechce doma namísto partnera závislého syna a stejně tak nikdo nechce žít s drábem. Další charakteristickou vlastností našich vztahů je velká míra polarity. Jirka a Mirek jsou tak odlišní, až spolu dohromady tvoří pevný a nerozlučný celek. Rozdíly v jejich povahách, zkušenostech, pohledech na svět, názorech a hodnotách jsou místy propastné, podobně jako rozdíly mezi Lukášem a mnou. Jenže? Mít jiný názor není špatně.

Nesouhlasit, kultivovaně nesouhlasit, je základem diskuze. A diskuze je cestou kupředu. Ti dva jsou natolik kultivovaní, že spolu diskutovat umějí. Už se to naučili. Nenechali se odradit prvotními nezdary. Když jsme u názorů a jejich prosazování... Jiným zajímavým společným rysem je právě schopnost udržet a rozvíjet svoji vlastní osobnost a názory i v pozici slabšího partnera. Možná, že někomu vadí nazývat někoho „slabší jedinec“. Jenže, a to je další příslovečná vlastnost, právě „slabší jedinci“, se kterými Mirek a já žijeme, umějí nás „silné jedince“ naprosto vyvést z konceptu. Kolikrát Lukáš pronese pár slov, která mi naprosto změní pohled na věc. Nebo třeba Jirka, když rozčileného Mirka, který je před bezvědomím z naštvání z práce, uzemní tím, že mu bez ptaní udělá čaj a večeři. V tom tkví síla našich „slabších“ poloviček. Nejsou totiž vůbec tak slabí, jak by mohlo někoho napadnout. Jen jejich síla tkví jinde, projevuje se jinak a není vidět, aniž by si člověk dal práci vidět ji.

Mohou tedy vztahy s věkovým rozdílem fungovat? Za sebe říkám: ano, mohou. Sice obtížněji, sice bývají naplněny mnoha drsnými kompromisy a ústupky, které stejně staří partneři podstupovat nemusejí, zato ale potkají-li se dva dostatečně vyspělí lidé, kteří mají zájem budovat, bývá takový vztah pevný. Právě onen věkový rozdíl, nestane-li se rozdělovníkem, je klíčovou spojkou. Když si oba partneři uvědomí své odlišnosti, přistoupí na někdy i diametrálně jiné způsoby života, dostane se jim obohacení. Rozdíly jsou totiž rozdíly jen tehdy, jsou-li tak vnímány. A stejně tak se tytéž rozdíly mohou stát cenným pokladem, je-li s nimi jako s cenností nakládáno.

Titulní foto: © Depositphotos.com/yuriyzhuravov

Karel Spěšný / další články autora ›
Autor článku píše o všem, k čemu má, co říct. A někdy i o tom, k čemu by nic říkat neměl.
Onload

17 názorů ke článku

20. 09. 2015 v 07:33Off-line Physikus1210  (25/-/-)
Tak tohle je velice dobře napsaný článek ;)
20. 09. 2015 v 12:01Off-line BlackSwan  (26/183/-)
Než jsem na to kliknul čekal jsem plné čtení hoven jak to tady už zvykem chodí. Ale upřímně musím říct že článek příjemně překvapil, perfektně zobrazuje hodnoty vztahů, velký respekt a úctu. A ještě k tomu je to příběh plný ponaučení, ukazatelů na ty nejprimitivnější chyby a na ty rozdíly které se můžou stát pokladem. VÍC TAKOVÝCH ČLÁNKŮ PROSÍM
20. 09. 2015 v 12:34Off-line Colombo  (103/192/90)
Velmi záleží na tom, jak velký je věkový rozdíl, neboť: 1./ asi nikdo nechce vypadat jako když jde vnuk se svým dědečkem nebo otcem (řečem, že to někomu nevadí, nevěřím); 2./ jestli-že je věkový rozdíl např. 25 a více let, jen velmi vzácně se můžete shodnout v názorech na většinu věcí; 3./ asi každý chce, aby jeho vztah trval co nejdéle, jak tedy může dlouho trvat vztah s rozdílem 30 let ?? Při opravdu velkých věkových rozdílech je starší partner nemocen, mnohdy odkázán na péči druhých a ten podstatně mladší ještě pln elánu a sil a co pak ? Důvodů pro, ale hlavně proti příliš velkému věkovému rozdílu by se našlo mnohem více.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 15  Nahlásit
20. 09. 2015 v 14:10Off-line D3miik  (29/185/64)
Je to hezký článek bo to nepsal p**us Červenka :D
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
20. 09. 2015 v 17:57Off-line Atlantis  (27/175/64)
Takže vlastně nejsou slabší, jsou jenom jiní ;) (omlouvám se, ale já bych opravdu nechtěl, aby takhle o mě partner uvažoval). Ale článěk je moudrý a překvapivě emotivně napsaný. Kéžby takových bylo více :))
21. 09. 2015 v 22:28Off-line Onlip  (61/180/84)
Rád vnímám, že nejen pro mě jde o obsahově silný text, navíc dobře napsaný. Zejména závěr - za mě všechny palce nahoru!
22. 09. 2015 v 02:43Off-line Toy  (100/178/70)
Dobré čtení a souhlas. Sám jsem toho příkladem...
22. 09. 2015 v 13:57Off-line Ingoline  (103/-/-)
Pravda je, že většina těch článků tady, je slabší kalibr. Ale tenhle článek jsem si se zájmem přečetl !!! Velice hezky napsáno a hlavně pravdivě, vím o čem mluvím :-)
Více takto popsaných, otevřených zkušeností by zde přivítalo spoustu lidí.
Super !!!! (y)
22. 09. 2015 v 17:06Off-line Hed66  (57/-/-)
Autor má ode mne palec nahoru - pravdivé obsahem, čtivé formou i délkou a konečně článek o něčem...
13. 03. 2016 v 22:23Off-line FRANTA48  (58/-/-)
Moc hezký a i když jsem měl mnoho negativních reakci na náš vztah s Lukym tak je moc velká pravda že na věku nezáleží děkuji autorovi za hezkéj článek
15. 05. 2016 v 22:58Off-line Kurzr  (48/180/77)
Tiež mám priateľa Lukáška a je podstatne mladší ako ja náramne si rozumieme je úžastný...
07. 09. 2016 v 20:41Off-line Faaabka  (74/-/-)
"Jirka a Mirek jsou tak odlišní, až spolu dohromady tvoří pevný a nerozlučný celek." A pár odstavců výše: "Ti dva jsou spolu přes dva roky."
No, nezlobte se, pane autore, vy jste snad vědma ...? Jak můžete hodnotit něco, co trvá dva roky ...? Takových dvojic znám mraky, ale už mnohem méně znám těch, co spolu žijí 10, nebo dokonce 20 let, a když někdo s někým žije přes 30 let, zdá se to jako výmysl ...!
Můj přítel byl o 12 let mladší než já, a kdyby ho nezkolila nemoc, byli bychom spolu dál, i po těch 32 letech strávených spolu v absolutní harmonii ...!
18. 07. 2017 v 15:03Off-line Ladid  (31/177/75)
Ahoj luxus článek mně je 30 a mému příteli je 16 a funguje nám to super už neřeším . A nejdůležitější je co cítíme k sobě mám spoustu kamarádů mladší i starších podle mně věk je jen číslo a nic jíneho nejdůležitější je co si říct kolikrát můj boy má více rozumu jak já :D
31. 07. 2017 v 19:28Off-line Lukrecius.01  (52/172/78)
Ano, dobrý článek, ale v podstatě souhlasím s colombem. Ono to totiž není až tak o rozdílech věku, ale o rozdílech povah a o schopnosti ty rozdíly snášet a vnést do vztahu každý něco jiného. Klidně spolu můžou žít podobně rozdílní lidé podobného věku a obohacení bude podobné - pokud jsou ovšem ty rozdíly přínosné. Zároveň se rozdílné povahy /podobného či rozdílného věku/ nemusí notně obohacovat a může to být spíš naopak - a to zejména v případě jednoznačně negativních věcí.
19. 07. 2018 v 08:36Off-line Jozko54321  (62/180/90)
Najdoležitejšia vec vo vztahu je rešpektovať jeden druheho. A vek nie je žiadny problem pokial tam je laska. Dost ma prekvapuje ked mladý kluk drzo napiše o staršch a zrelých mužov. Dosť ma prekvapuje ked zrely chlap ponuka sex mladým klukom za prachy. Nevieme si važit osobnosť a cloveka. Starší nevedia ocenit nadhlad mladých a mladí nevedia ocenit skusenosti staaršich. Ale ked vidim takýto vztah a poznam ich mnohho tak to je skutočna rozpravka. Raz som skončil v nemocnici a bol som dlhodobe liecený na rakovinu. Mladí kluci prisli a pozbudili ma, že este mam cas- a ja az neskorsie pochopil ze zivot ma cenu zit. Nikdy sa nevzdavajte lasky lebo ta dokaze vyliecit vela ale naaozaj vela chorob. A viete kde je pointa , ze dnes su ty mladi kluci moji kolegovia a priniesli nieco nove do mojho profesneho zivota. A ja som zamyslel , ze som ich kroky dobre nasmeroval. Takze poučenie Rešpektovat každy nazor počúvať s citom srdcom a rešpektovat ze na druhej strane je OSOBNOSŤ
26. 08. 2018 v 00:20Off-line Misanek007  (24/-/-)
Ošklivá kapit♣listická slátatanina
20. 03. 2022 v 15:53On-line Francjosef  (67/169/72)
Je pravda, že to málokdy vyjde, ale znám příklad kdy 52l. A 20 l. tvořili pár ačkoli jim nikdo nedával šanci . Starší žil ve vilce plně starožitnosti, ale ono to fungovalo bez hádek a úletů. Když staršímu bylo 80 vážně onemocněl a mladší se vzorně staral několik let a a poslední 2 r. o ležáka . Když zemřel bylo mladšímu 55 l. Zůstal sám a dnes je mu 68 stará se o vše po partnerovi a říká, že jiného nechce, že by ho nikdo nenahradl.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload