Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Rozhovor: Australská cesta k rovnému manželství! Jak to skutečně bylo?

Už jsou to téměř dva měsíce, kdy začal v Austrálii platit federální zákon, který umožňuje gayům a lesbám uzavřít sňatek. Stalo se tomu tak díky výsledkům loňského poštovního hlasování, v němž se 61,60 % Australanů a Australanek vyslovilo pro změnu zákonné definice manželství tak, aby bylo přístupné i gay a lesbickým párům.

Náš redaktor a LGBT+ aktivista Jan Fiala udělal prostřednictvím emailu rozhovor s tamní LGBT+ aktivistkou Zenith Virago na téma cesty protinožců k realizaci toho, co je už více, než 20 zemích světa zcela normálním fenoménem.

1. Jak obecně hodnotíte situaci lidských práv LGBT+ skupin v Austrálii?

Současné australské zákony je plně uznávají. Nicméně nebylo tomu vždycky tak. Podobně jako ve většině zemí se i u nás jednalo o běh na dlouhou trať, který však sklidil své ovoce.

2. Myslíte si tedy, že Australané podporují LGBT+ práva?

Ano, to si skutečně myslím. Více než 60 % podpora manželské rovnosti to jednoznačně dokazuje.

3. Máte nějaké zkušenosti s homofobií?

Já osobně ne.

4. Troufla byste si říci, že je Austrálie gay friendly zemí, když většina Vašich spoluobčanů podpořila manželství gayů a leseb v plebiscitu? Podle jednoho průzkumu je Austrálie jednou z pěti nejvíc gay friendly zemí na světě spolu s Německem, Španělskem, Kanadou a námi?

Určitě ano. Myslím si, že je tady souvislost s každoročním festivalem Mardi Gras, který letos slaví již 40 let. Mnoho turistů z celého světa k nám jezdí právě za účelem jeho návštěvy. Velkou odezvu mají taktéž pochody hrdosti.

5. Je LGBT+ problematika populárním politickým tématem?

Podle mě ne.

6. Mohla byste mi říct něco více o kampani za manželství gayů a leseb? Vím o jeho federálním zákazu, který prosadila vláda Johna Howarda. Také vím o zrušení pokusu o jeho legalizaci na území Teritoria hlavního města ze strany Nejvyššího soudu.

Určitou dobu jsme byli házeni do jednoho pytle s nejvíce despotickými režimy na světě. Musel se nejprve najít nějaký odvážný politik, který by vůbec začal taková témata otevírat. Odpor k nim měl převážně náboženský charakter a byl nejvíc cítit u pravicových politiků.

7. Jak si vysvětlujete, že nejnižší podpora manželství gayů a leseb byla právě v Novém Jižním Walesu? Myslel jsem si, že se jedná o gay friendly stát, protože Sydney patří mezi nejoblíbenější gay destinace.

I nás to velmi překvapilo. Obávám se, že Vám na to nedokážu dát jasnou odpověď.

Austrálie: První homosexuální pár uzavřel manželství

Austrálie legalizovala gay a lesbické sňatky

Titulní foto: © Depositphotos.com/vectomart

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload