Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Gay a lesbické sňatky v Severním Irsku jdou do druhého čtení

Britský parlament pustil do prvního čtení poslanecký návrh zákona, který by umožnil gayům a lesbám žijícím v Severním Irsku uzavřít manželství. Severní Irsko je totiž jedinou zemí Spojeného království, kde se gay a lesbické páry musí spokojit zatím pouze s registrovaným partnerstvím.

První zemí Spojeného království, která přijala zákon o rovném manželství, tedy gay a lesbických párů, byla v roce 2013 Anglie a Wales. Jeho prosazení bylo jedním z předvolebních slibů bývalého konzervativního premiéra Davida Camerona. O rok později se přidalo Skotsko.

Sousední Irská republika legalizovala manželství gayů a leseb v roce 2015 poté, co jej v referendu podpořilo více, než 60 % Irů a Irek. Jednalo se o první zemi na světě, kde se manželská rovnost prosadila prostřednictvím lidového hlasování. Druhou se pak loni na podzim stala Austrálie, kde proběhlo nezávazné poštovní hlasování.

Severní Irsko však stále nepřistoupilo na manželství gayů a leseb a Demokratická unionistická strana veškeré snahy o jeho prosazení aktivně blokuje. Nedávno však řekla státní tajemnice Severního Irska (State Secretary of Northern Ireland), že by zákon o sňatcích gayů a leseb nemusel nutně schválit severoirský parlament, a že by šlo tuto záležitost delegovat na Westminsterský palác, Dolní sněmovnu a Sněmovnu lordů.

Severoirští LGBT+ aktivisté reprezentovaní lesbickým párem Carou McCannovou a Amandou McGurkovou, který by chtěl příští rok na Svatého Valentýna uzavřít manželství, následně předali britské konzervativní premiérce Therese Mayové petici za manželskou rovnost se 42 tisíci podpisy.

Příslušný zákon si rozhodl vzít na starost labouristický poslanec Conor McGinn, který jej tento týden také prezentoval jak v Dolní sněmovně, tak i ve Sněmovně lordů Parlamentu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.

 „Skutečnost, že je severoirský parlament k LGBT+ komunitě a jejím lidským právům chladný, by neměl mít za následek, že tak bude činit celá země,“ řekl poslanec McGinn během svého projevu v Dolní sněmovně.

Většina obyvatel Severního Irska je  „pro“

Přestože má legalizace gay a lesbických sňatků v Severním Irsku většinovou podporu, kdy se pro něj v průzkumu Ipsos Mori z roku 2016 vyslovilo 70 % respondentů, zdejší Demokratická unionistická strana Arlene Fosterové, která se od předčasných voleb podílí na vládě, je zásadně odmítá.

Když Shromáždění Severního Irska na podzim 2015 těsně přijalo zákon o gay a lesbických sňatcích, neváhala Demokratická unionistická strana využít práva mezikomunitního hlasování, aby jej zablokovala.

Právo mezikomunitního hlasování (petition of concern) je součástí Velkopáteční dohody, která ukončila napětí mezi unionisty podporující setrvání ve Spojeném království, a separatisty požadující připojení k Irské republice. Spočívá v tom, že pokud se pro nějaký klíčový zákon, jako je třeba změna zákonné definice sňatku, nenajde podpora jak u DUP, tak i u Sinn Féin, nelze takový zákon považovat za přijatý.

Druhé čtení návrhu zákona je naplánované na 11. května. Pokud vše půjde hladce, stane se Severní Irsko do konce roku 2018 poslední zemí Spojeného království, která umožní gayům a lesbám uzavřít manželství.

V případě, že zákon o gay a lesbických sňatcích projde druhým i třetím čtením a následně Sněmovnou lordů a Buckinghamským palácem, kde jej s téměř 100 % pravděpodobností podpoří Její veličenstvo, bude manželství gayů a leseb legální v celé Velké Británii.

Titulní foto: © Depositphotos.com/lonnyinCo

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload