Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Projde v pondělí na vládě přiosvojení dětí v rámci registrovaného partnerství?

Novela zákona o ​registrovaném partnerství, která by umožnila přiosvojení​ dítěte partnera/ky​, míří v pondělí 24. 10. 2016 na vládu. Již devět ministrů a ministryň vyjádřilo s novelou zákona souhlas.

Novela ​o přiosvojení dítěte partnera/ky v rámci registrovaného partnerství ​se nám zasekla ve sněmovně (poslanecký návrh​ je už dva roky u ledu, v předešlé Sněmovně se díky předčasným volbám také nedostal​ k projednání) a vládní návrh předkládaný ministrem Pelikánem a Dienstbierem – už před vládními prázdninami to bylo hotové k projednání, a je bez zásadních připomínek (kromě lidovců) – míří po průtazích v pondělí na vládu.

Pokud projde, pošle ho vláda do prvního čtení do Poslanecké sněmovny. I tak je ale možné, že se opět nestihne do konce volebního období projednat.

Přitom Ústavní soud v červnu 2016 schválil adopce pro gaye a lesby v registrovaném partnerství, ale víc jak 1 000 dětí (údaj z posledního sčítání ​lidu, bytů a domů z ​roku 2011) stále má jen jednoho rodiče. Takže vznikl precedens: Adopce z ústavů ano a přiosvojení nejde? Přitom děti v těchto rodinách již dávno​ ​vyrůstají a většina se do nich už narodila.

V kampani Různé rodiny, stejná práva má novela podporu devíti ministrů a ministryň napříč politickým spektrem​ ​a také podporu víc jak 110 osobností a dle posledního výzkumu CVVM z června 2016 – ještě před nálezem Ústavního soudu – podporu 61 % společnosti.

Petici na její podporu podepsalo víc jak 9 000 obyvatel ČR (má ji k dispozici petiční výbor Poslanecké sněmovny) a on-line verzi skoro 4 000 osob.

​„Poslanecká sněmovna a ​premiér by se k tomu měl​i​ jasně postavit, rodiny jsou už z čekání opravdu nervózní, mají strach z právních komplikací, nemají žádné informace a přitom velmi bedlivě​ ​a dlouhodobě​ ​sledují vývoj​ ​celé situace. Neustále nás kontaktují a ptají se, proč přiosvojení nejde, když už Ústavní soud povolil gayům a lesbám žijícím v registrovaném partnerství adopce z ústavní péče,“ dovává platforma PROUD, která je hlavním prosazovatelem novely zákona.

Přitom​ ​v mnoha státech světa a Evropy bylo již dávno ​přiosvojení​ ​fschváleno a nepřineslo rozhodně nic negativního.

„Dalo dětem vyrůstajícím ve stejnopohlavních rodinách oba rodiče a tomu nebiologickému rodiči práva, ale i povinnosti k dítěti partnera/ky.​ Po rozhodnutí Ústavního soudu vznikl precedens, děti u ústavní péče pro gaye a lesby v registrovaném partnerství ano, vlastní děti však ne,“ doplňuje PROUD.

Vyhráli jsme! Ústavní soud rozhodl: Zákaz adopce registrovanému gayi je protiústavní

Průzkum: Téměř 80 % Čechů by nevadilo, kdyby měli za souseda gaye

Registrované partnerství: Vše, co jste chtěli vědět

Gayové a lesby měli, mají a budou mít děti

Vědecké výzkumy se shodují: Dvě maminky nebo dva tatínkové nejsou horšími rodiči

Titulní foto: © Depositphotos.com/sabphoto, zdroj: PROUD

Onload

20 názorů ke článku

22. 10. 2016 v 17:02Off-line Colombo  (102/192/90)
Jen mě napadá, pokud by to prošlo, co by spousty křičících gayů požadovalo pak.
Souhlasím - 10   •  Nesouhlasím - 6  Nahlásit
23. 10. 2016 v 04:05Off-line Mio6602  (103/-/-)
colombo: Nedokážu říct, co by požadovali pak, ale tohle se mi jeví naprosto v pořádku. Představ si situaci, kdy jeden z registrovaných partnerů má své vlastní, biologické dítě a oba se o něj starají rovným dílem. Z pohledu zákona je ovšem ten druhý z partnerů jen cizím člověkem. Navrhovaný zákon by měl právě umožnit toto napravit. Logicky uvažující člověk by s tím neměl mít problém.
23. 10. 2016 v 06:43Off-line Colombo  (102/192/90)
Mio: logicky uvažující člověk bere ovšem v potaz všechny možné varianty, tedy nejenom tu, kterou popisuješ.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
23. 10. 2016 v 07:56Off-line Mio6602  (103/-/-)
colombo: Všechny možné varianty smíchá do jednoho pytle jen člověk, který nepřemýšlí. Tady se jedná o vyřešení tohoto konkrétního problému a jelikož nechápavých lidí jsou tu tisíce, tak proto je kolem toho tolik křiku. Ale nedivím se tvému názoru. Nechápe to totiž ani většina gay komunity. Začne se mluvit o tom, co popisuje tento článek a buzničky už vybírají z katalogu děti, které si adoptují místo pořízení pejska.
Sám nejsem pro tu možnost, aby si gayové mohli vybírat děti z dětských domovů, není jich totiž dost vhodných k adopci ani pro hetero páry. Ale pokud jde o situace, kdy se jedná o dítě partnera nebo například i zesnulého rodinného příslušníka, tak tomu budu fandit.
Soudy taky moc nezohledňují citové vazby ditěte na dospělou osobu a může se tak stát, že např. osiřelé dítě chce zůstat s rodinným příslušníkem, kterého zná a kterého má rádo a nikoho to dnes nezajímá. To ho radši šoupnou k někomu cizímu.

Tak tomuto se říká "Brát v potaz různé varianty". Nikoli v tom, že bez rozmyslu nahážu všechno do jednoho pytle a zatřepu s tím.
23. 10. 2016 v 14:02Off-line Vlado2  (61/180/80)
Mio, obávám se, že vidíme pokus o vytvoření zákonné úpravy něčeho, co sice může teoreticky nastat, leč je to velice nepravděpodobné. Podívejme se tedy (čistě hypoteticky) na okolnosti, jejichž souběh je nezbytný:
1. Po rozchodu manželství (oboupohlavního vztahu) s alespoň jedním potomkem je tento svěřen do výhradní péče právě tomu biologickému rodiči, který je čirou náhodou homosexuální.
2. Druhý biologický rodič zemřel či byl soudem zbaven rodičovských práv. V opačném případě by totiž musel souhlasit s osvojením ve prospěch jiné osoby. Tady nejde jen o nějakou úpravu údajů v matrice, ale jedná se o velice výrazný zásah do práv a povinností obou stran a obávám se, že by mu tento úkon nedoporučil ani silně podprůměrný právník.
3. Rodič, se kterým potomek žije ve společné domácnosti, vstoupí s osobou téhož pohlaví do registrovaného partnerství.
4. Dotyčný potomek bude souhlasit s osvojením třetí osobou. Před tím však dojde z několika stran k poučení o tom, co tento souhlas pro něj do budoucna obnáší (děd**ké právo atd.).
5. Partner biologického rodiče (budoucí osvojitel) samozřejmě musí o osvojení požádat a podrobit se všem dlouhotrvajícím procedurám, které ze všech možných (i nemožných) úhlů pohledu zkoumají nejen osobu žadatele, ale i vhodnost a prospěch tohoto úkonu pro všechny zúčastněné.
6. Jsou-li všechny (zdůrazňuji VŠECHNY) posudky kladné, místně příslušný soud vysloví s osvojením souhlas. Před tím opět vysvětlí všem zúčastněným právní důsledky (momentální i budoucí) se zdůrazněním, že tento krok nelze vzít zpět.
Až do této chvíle se nic podstatného nemění a zdá se, že celý proces osvojování byl docela zbytečný. Trochu se zjednoduší styk s nejrůznějšími institucemi a úřady, nebude nutné ke každé blbosti dodávat pytel souhlasných plných mocí. Kladný efekt zákona se ale projeví, až nastane ta nejdůležitější eventualita:
7. Biologický rodič (partner osvojitele) zemře či je z jakéhokoli důvodu zbaven rodičovských práv a potomek dosud nedosáhl plnoletosti.
V tomto případě by vznikla obtížně řešitelná situace a opravdu nikdo z nás nedokáže předjímat, jak by ji soud řešil. Ale zatím jsem se nikde nedočetl, zda k něčemu podobnému, co by ospravedlňovalo projednávání takového zákona, vůbec někdy došlo. Proto mi návrh připadá asi tak stejně užitečný, jako stanovení závazných pravidel při styku s mimozemšťany.
23. 10. 2016 v 15:44Off-line Colombo  (102/192/90)
Mio,mio.... :-) :-)
23. 10. 2016 v 15:49Off-line Mio6602  (103/-/-)
co??? Já dnes nechci do školy :(
23. 10. 2016 v 15:59Off-line Colombo  (102/192/90)
Do školy nemusíš, máš rozumu za všechny :)
24. 10. 2016 v 09:28Off-line Onlip  (60/180/84)
Není nic přirozenějšího.
24. 10. 2016 v 09:39Off-line Radek1951  (72/175/75)
Vlado2: docela úplný rozbor, ale zajímalo by mne, jak se to dělá u hetero párů, třeba po rozvodu je dítě soudem svěřeno do výchovy matce s tím, že otec má právo se s ním v určených časech vídat a platí na něj alimenty.
A když si matka po čase najde nového partnera a mají svatbu, matka si změní příjmení podle nového partnera, jak je to potom s nezletilým dítětem? Musí mít matka třeba souhlas bývalého k tomu, že změní příjmení i dítěti? Může nový partner nahradit původního otce třeba v tom, že vyzvedává dítě ze školy, chodí s ním k lékaři, podepisuje souhlas s účastí ve škole v přírodě nebo na táboře - je tedy normálním otcem? Může se nový manželský pár přestěhovat, třeba do ciziny, aniž by toho musel původní manžel mluvit?
Jestli ano, pak tedy nevím co brání tomu, aby to fungovalo i u stejnopohlavních párů.
24. 10. 2016 v 10:45Off-line Vlado2  (61/180/80)
Radku, pokud budeme vycházet z předpokladu, že ani jeden z rodičů nepozbyl rodičovských práv, mají nějakým způsobem upravený styk s potomkem (nejlépe s požehnáním soudu) a dítěti nebyl stanoven "cizí" opatrovník (či poručník), tak nějaká další úprava zákona fakt není nutná.
Při změně příjmení dítěte vůbec není podstatné, zda některý z biologických rodičů vstoupil do jakéhosi nového svazku. Důležitý je pouze souhlas druhého rodiče. Bez něj musí rozhodovat soud a celý proces je nesmírně komplikovaný.
Styk partnera biologického rodiče se školou (úřadem, lékařem atd.) lze řešit pomocí plné moci. Jen nelze udělit tzv. generální plnou moc - musí se vždy jednat o konkrétní událost a nesmí jít o rozhodování v "podstatných náležitostech". Vyzvedávat dítě ve školce či doprovázet k lékaři může na základě plné moci třeba domovník. Škola (instituce) musí plnou moc respektovat, pokud není známo, že druhý rodič projevil nesouhlas. Ani zde nikdo nezkoumá, kdo je v současnosti partnerem rodiče.
Stěhování do ciziny (ale vlastně kamkoli) je teoreticky bez problémů, pokud nedojde k narušení soudem schváleného styku s dítětem. V praxi je to velice obtížně technicky proveditelné a téměř vždy hrozí nebezpečí, že takové jednání bude posuzováno jako únos dítěte do zahraničí. Eventuelní nové partnerství kohokoli opět nemá na nic vliv.
Je tedy značně diskutabilní, zda uvažovaná právní úprava (administrativně i časově značně náročná) bude v praxi vůbec využívána.
24. 10. 2016 v 12:45Off-line David.danik  (103/-/-)
Administrativníúprava bude využívána těmi kteří jí budou chtít využít a pro ně je to chystáno že tu možnost je víte =)
Kdybych vycházel z těch promiskuitních holátek co se presentují na facebooku tak žádná legislativní úprava není třeba protože většinou tito klucí to neřeší vyhovuje jim promiskuita na tož dětí ty je nezajímají jim stačí další nový a nový partner to jim vyhovuje =)
26. 10. 2016 v 11:00Off-line Vlado2  (61/180/80)
Jaromi, řada rodin (oboupohlavních) je také často z nejrůznějších důvodů svým okolím považována za exoty a jejich dětem to (většinou) nikdo nepředhazuje - z toho bych strach neměl.
Od přijetí návrhu vládou do případného uvedení v platnost uplyne vždy velice dlouhá doba a parlamentní "lep**i zákonů" se na něm (za použití zákonů profesora Parkinsona) docela jistě vyřádí. Otázkou tedy je, zda ve finále "někdy" vznikne "něco" prakticky použitelného.
Ale i kdyby onen zákon vstoupil v platnost hned zítra, tak jeho efekt bude téměř nulový. Nikomu totiž nevznikne "právo na osvojení", ale pouze "právo podat si žádost". Což je výrazný rozdíl.
31. 10. 2016 v 09:44Off-line Yob63  (44/178/85)
odkdy je rodina něco jiného než muž ,žena a děti
12. 11. 2016 v 22:50Off-line Firedog  (23/175/70)
pěknej kluk :)
24. 04. 2020 v 07:32On-line BussterX  (103/130/150)
sem si říkal, že je to hezkej zajíc na té titulní ilustrační fotce, a teď mi ho chcete vnutit jako adoptivního synka jo? no to teda nazdar :D to je přesně důvod, proč su proti adopcím děcek barerantama :D
09. 01. 2021 v 12:54Off-line Hrabuvka  (40/180/75)
Jen to ne
20. 10. 2021 v 20:56Off-line Louky  (44/186/98)
Osvojení detí v registrovaném partnerství , podle mě , má smysl , já tomu fandím . Je to , myslím , adekvítní požadaven , narozdíl od požadavku manželství pro stejnopohlavní páry , s tím nesouhlasím .
Myslím si , že je pro děcko lepší , když ho budou vychovávat dva "buzíci" , než když ho vychovávjí mladí rodiče , kteří se přitom hojně věnují drogám , alkoholu , či nějaké kriminální cinnosti . Já sám jsem taky buzna , a s manželstvím pro nás nesouhlasím , ale v přisvojení si dítěte nevidím žádný problém .

Samozřejmě se to setká se nevolí některých lidí , ale je lépe těm dětem v děcáku , nebo v rodině , byť nude stejnopohlavní . Co se týká posměšků , tak toho bych se nebál , dnešní společnost je již k těmto věcem tolerantní , a bere to jako normální věc ( zejména mladší část společnosti ) .
02. 02. 2022 v 03:22Off-line Mitterand  (58/172/50)
To urcite neprojde neschvali to poslanci bude kolem toho velka bourliva debata tak jako o pravnim ustanoveni o podobe gay manzelstvi partneru aby ze zakona mohli po sobe dedit a jine veci ktere funguji o zakunu v heterosexualnich manzelstvi a pod
04. 11. 2023 v 15:10Off-line PaulBrian  (51/180/72)
Bol by som rad keby to predložiť aspon u vas v ČR. My tu na slovensku mame skorumpovanu vládu d***lov
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload