Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Milda Šlehofer: Manželství pro všechny. Německo jásá, Česko podřimuje

Naši němečtí sousedé umožní párům stejného pohlaví uzavírat manželství a adopci dětí. Novelu občanského zákoníku v pátek schválil Spolkový sněm. Pro hlasovalo 393 poslanců ze 623 přítomných, 226 bylo proti a 4 se zdrželi. Je to mezník pro práva příslušníků LGBT+ v Německu. Od roku 2001 měli registrované partnerství.

Manželství mělo podporu více než tří čtvrtin veřejnosti. Nyní se jej rozhodli sociální demokraté prosadit, protože návrh ležel pod stolem již několik let. S podporou Zelených a Levice to opravdu vyšlo.

Angela Merkelová s tím nejdřív nesouhlasila, ale nakonec v pondělí umožnila svým poslancům CDU/CSU hlasovat podle svého svědomí. Pro hlasovalo tedy 75 z nich, kancléřka mezi nimi nebyla, dala opačný hlas. Podle ní diskriminace homosexuálů v Německu už byla odstraněna předtím, ale umožnila by gayům a lesbám adoptovat děti.

Homosexuálům pomůže, ostatním neublíží

Předseda Spolkového sněmu Norbert Lammert hned v úvodu diskuze nad zákonem vyzval k vzájemnému respektu. Jedna strana argumentovala, že manželství řadě lidí něco přinese, a přitom nikomu nic nevezme. Protistrana používala zažité klišé, že manželství je základem rodiny.

Za týden by toto rozhodnutí měla potvrdit i Spolková rada, kde se problémy neočekávají. Ve hře je ještě možnost stížnosti konzervativců k ústavnímu soudu, protože část odborníků tvrdí, že by se kvůli tomu musela změnit ústava, která chrání manželství jako svazek muže a ženy.

„Manželství pro všechny je schváleno. Díky tomu existuje nyní v Německu pro všechny, kdo se milují, jednota a právo a svoboda,“ napsal na twitteru šéf sociálních demokratů Martin Schulz.

Extrémní pravice a církev jsou proti

Okamžitě proti se postavila extrémní pravice Alternativa pro Německo a katolická církev.

Německo se stalo 23. zemí, která umožnila manželství pro všechny, další zemí bude brzo i Malta.

Manželství v Česku

U nás bohužel se čím dál tím víc razí spíš „argumentace” odpůrců, extrémistů, tzv. konzervativců a náboženských fanatiků a bohužel ji přejímají nejen někteří rozumní lidé, ale zejména politici a média.

Tvrdí, jak v poslední době se politici vykašlali na obyčejného člověka a zaměřili se na menšiny typu LGBT+.

Toto se stane asi jedním ze silných akcentů nadcházející předvolební kampaně. Populismus a negace bohužel nyní získává snadné a laciné politické body.

Faktem je, že v posledních letech politici pro LGBT+ nic moc praktického neudělali, přesto se nyní nechávají smést pseudoargumenty, že je potřeba se odklonit od zaměření na menšiny, o kterých se sice občas dost mluvilo, ale skutečný dopad byl nulový.

Jediným opravdu pádnou změnou bylo rozhodnutí Ústavního soudu ve věci protiústavního zákazu adopce dětí registrovanými gayi a lesbami, na který ovšem naši zákonodárci měli nulový vliv:

Vyhráli jsme! Ústavní soud rozhodl: Zákaz adopce registrovanému gayi je protiústavní

Ano, jsme tolerantní země, i když samozřejmě předsudky v nás budou přetrvávat i nadále, o tom si nelze dělat iluze. V poslední době v souvislosti se vzedmutím populismu a negace sice vzrůstají, přesto si na praktický život obecně gayové a lesby nemohou stěžovat vyjma pár jednotlivostí.

11 let registrovaného partnerství

Máme tu již 11 let registrované partnerství, což je ale omezený způsob, jak lze uzákonit i stejnopohlavní svazky. Pokud bychom požadovali více pravomocí tohoto institutu už tehdy, není jisté, zda bychom jej měli dodnes! Nyní ovšem ti samí politici, kteří nás donutili k těmto kompromisům, tvrdí, že my jsme jim slibovali, že nic víc požadovat nebudeme. Pravdou je, že tehdejší gay a lesbičtí aktivisté opravdu svou činnost postupně utlumili. Nyní je nová generace, která si dala za hlavní cíl adopce a manželství. Je prezentována zejména sdruženími Prague Pride a PROUD, nyní také projektem Jsme fér:

Nová česká kampaň chce uzákonit gay svatby: Manželství pro všechny, je to fér?

Jejich požadavek je legitimní, jak dokazují příklady ze zahraničí, které jasně dokazují neférovost kampaní odpůrců, protože nikde to žádné negativní dopady nemělo a v podstatě se nic nestalo kromě spravedlivého zrovnoprávnění.

U nás nejdříve za deset let

Pokud bych měl připojit svůj realistický odhad, kdy se to stane u nás, tak na číslovku pod 10 let bych moc nevsázel, bohužel. Na bedrech současných i budoucích aktivistů bude ještě mnoho práce, potu, debat, přesvědčování nejen politiků, ale i veřejnosti. Proti nátlaku u nás nelze moc bojovat protinátlakem. Cestou není ani hysterie, ani letargie, jen poctivá snaha stát na té správné straně a přesvědčit o tom i ostatní.

Mnoho lidí si totiž vůbec neuvědomuje jeden prostý fakt. Každý žijeme svůj život po svém, což je v pořádku. Ale ve chvíli, kdy si kdokoliv přizná, že jsme jiný, tj. homosexuální, tak se najednou pořád v několika aspektech stáváme automaticky občanem druhé kategorie.

Kromě toho, že část lidí na nás kouká pořád skrz prsty, část extrémistických skupinek v čele s katolíky, pravicovými radikály a tzv. konzervativci (ale to víc vypovídá o nich, než o nás), tak najednou jsme méněcenní před některými zákony, např. právě v šanci uzavírat manželství, které i nám umožní nejen stejná práva, ale i povinnosti jako to mají ostatní.

Co týden dal? Badyán místo bukvice a teplé pivo Staropramen

Toto si mnozí uvědomovat nechtějí a je smutné, že je dokáže přesvědčit nanejvýš to, když se to začne týkat i jejich dětí nebo někoho blízkého.

Není na čase to tedy odklepnout a zabývat se skutečnými problémy? Je opravdu potřebné nechat podobná témata zneužívat populisty a extrémisty? Nevymstí se to v důsledku nakonec všem? I těm, co se zdviženou rukou a zaťatou pěstí ohánějí morálkou, hodnotami a tradicemi, i když sami po nich často šlapou?

Milda Šlehofer: Odpůrci registrovaného partnerství se opět ozývají

Milda Šlehofer: U mého coming outu bylo přes 3 milióny lidí!

Titulní foto: © Depositphotos.com/lisafx

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

4 názory ke článku

02. 07. 2017 v 12:13Off-line Fogacer  (55/172/61)
Moc fajn článek Mildo, škoda, že u nás díky politikům a jejich názorům se manželství v rámci LGBT asi tak brzo nedočkáme :-(
02. 07. 2017 v 13:04Off-line Titan24  (30/168/56)
Dokud se bude KDU cpát do každý vlády, tak toho moc nečekejme
02. 07. 2017 v 23:28Off-line ThomPrag  (45/180/76)
S těmi 10 lety celkem souhlasím, dřív bych to taky neviděl. Není pro to zatím podpora mezi lidma. Jak je uvedeno v článku, budou se muset aktivisté hodně snažit, vysvětlovat a přesvědčovat. Důležitý ale taky je, aby vůbec nějací aktivisté byli.
23. 07. 2023 v 08:27Off-line Mikaela  (49/176/60)
No co je rok 2023 a zákoník opět je v šuplíku ve sněmovním výboru a opět čeká na další vládu co ho pošle snad do druhého čtení a zas skončí v šuplíku takže simůžem odskočit k sousedům pro papír a zas zpět aspon´ máme jistotu že na dovolenou mimo cz jsme rodina
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload

Podívej se na další – Glosa:

Podívej se na další – Adopce dětí homosexuály:

Podívej se na další – Německo:

Podívej se na další – Politika:

Podívej se na další – Gay manželství a registrované partnerství:

Mohlo by tě zajímat:

Nejnovější články:

OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload