Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Milda Šlehofer: Odpůrci registrovaného partnerství se opět ozývají

Zejména v poslední době je z řad odpůrců slyšet jediný výrazný argument, kdy LGBT+ hnutí vyčítají tzv. salámovou metodu. Faktem ovšem zůstává, že právě politici, kteří byli proti registrovanému partnerství, si prosadili do znění zákona větu znemožňující osvojení registrovaným párem jako pojistku proti možnému budoucímu požadavku adopcí.

Od počátku bylo jasné, že tento paragraf je v rozporu s ústavou, a navíc že nebude v dohledné době politická vůle na tomto postoji cokoliv měnit. Bylo tedy potřeba, aby do soudního procesu proti tomuto ustanovení vstoupily konkrétní gay a lesbické páry a dosáhly jeho zrušení soudní cestou, což se stalo až letos. Šlo tedy o vynucený kompromis, a to právě odpůrci.

Nikdy nepřijala ustanovaní, že nebude chtít adopce

Gay iniciativa v ČR, která prosazovala zákon, krátce po jeho schválení ukončila činnost. Nikdy ovšem nepřijala jakékoliv ustanovení, že nebude prosazovat další požadavky, naopak shrnula tehdy svou činnost výčtem úkolů, které se ji podařilo splnit, a které nikoliv.

PROUD

V dalších letech vznikla nová sdružení, kterým nyní vévodí PROUD, který si prosazuje cíle vlastní.  V některých bodech navázal na předchozí aktivity, v jiných si stanovil nové vize jako např. prosazení manželství pro všechny, dále projekt Stejné rodiny k osvojení biologického potomka partnera a později i pro legalizaci individuálních i společných adopcí stejnopohlavními páry atd.

Současní odpůrci opět staví svou argumentaci na falešných základech, kdy z přístupu, který si před 10 lety sami vynutili jejich předchůdci, obviňují gay a lesbické aktivisty, z nichž se nikdo na prosazení registrovaného partnerství ani nepodílel. LGBT+ hnutí se za 10 let výrazně změnilo, politická morálka části odpůrců bohužel nikoliv.

Hádka v Máte slovo: Gayové chtějí adoptovat dítě? To by pak slepý mohl požadovat řidičák

To je boj! Jílková v Máte slovo řeší adopce dětí homosexuály

Politika bez skutečných zájmů lidí

Ačkoliv se většina z nich odvolává na různé hodnoty, tradice a práva (často schovávající se za konzervatismus a katolicismus), jde jim jen o politizaci a ideologizaci témat, kdy jdou stranou fakta i odborné postoje. Bohužel dnešní doba nahrává negaci ve společnosti, která přináší rychlé a populistické body na úkor skutečných zájmů lidí naší země.

Paradoxně se tak ve skutečnosti podílejí na destabilizaci rodiny, kterou ve vleku vlastních zájmů jen zneužívají a často opomíjejí reálnou snahu zlepšit její postavení v nepříznivých trendech dnešní doby – ať už je to vysoká míra rozvodovosti, domácího násilí, významu manželství, obsazenosti dětských domovů, neúcta k autoritám, slušné chování, etika apod. A zcela v rozporu s vlastní logikou popírají a znevažují snahu gay a lesbických občanů, kteří o tradiční a konzervativní hodnoty, kterými se oni tak zaštiťují, naopak stojí a jsou ochotni přispět společnosti i láskyplnou péčí o děti, jak už je tomu v mnohých zemích světa.

Marek Benda z ODS: Registrované partnerství bych zrušil

Stejné argumenty bez důkazů

Recyklují stejné protiargumenty jako před lety v případě registrovaného partnerství, které se ale v ničem nepotvrdily. Protože praxe v zahraničí nedokládá jejich názory, uchylují se někteří k extrémnějším útokům. Naštěstí jsou tyto snahy pořád okrajové a projevy spíš jednotlivců nebo nevýznamných skupin.

Exkluzivní svědectví: 10 let registrovaného partnerství. Jak to tenkrát doopravdy bylo?

Milda Šlehofer: U mého coming outu bylo přes 3 milióny lidí!

Titulní foto: © Depositphotos.com/kmiragaya

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

3 názory ke článku

24. 07. 2016 v 18:02Off-line Colombo  (102/192/90)
A zase tu budou všichni brečet, jak vše stojí za ho... a jak je celý svět proti gay komunitě :)
25. 07. 2016 v 12:37Off-line Kocourekk  (25/-/-)
Ani se nedivím, že jsou. Podívej se jak to v tý gay komunitě vypadá. ;)
12. 10. 2023 v 17:36Off-line HledamMladyPero  (58/184/70)
Mildo, teplý manželství je d***lní prodie na skutečný celoživotní klukovský kamarádství, ten vztah co máme s Mílou Krátkým. Sorry vole.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload

Podívej se na další – Adopce dětí homosexuály:

Podívej se na další – Homofobie:

Podívej se na další – Gay manželství a registrované partnerství:

Podívej se na další – Politika:

Podívej se na další – Církev:

Mohlo by tě zajímat:

Nejnovější články:

OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload