Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Jiří Dolejš z KSČM: „Souhlasím s manželstvím pro gaye a lesby“

Jiří Dolejš z KSČM před třinácti lety zvedl ruku pro zákon o registrovaném partnerství. Nyní aktivně podporuje kampaň Jsme fér, která se snaží prosadit manželství pro všechny. Zeptali jsme se ho proto, proč se podepsal pod návrh manželství pro gaye a lesby a jak se k této otázce staví dnešní Komunistická strana Čech a Moravy.

Z jakého důvodu jste se rozhodl podporovat manželství pro gaye a lesby? Jste jediný poslanec KSČM, který se podepsal pod příslušný návrh novely Občanského zákoníku

Pokud bychom se bavili o mé motivaci, tak tohle téma je pro mě samozřejmostí, protože mluvíme o lidských otázkách. Pak zde máme ještě také praktickou rovinu, a sice že většina současné levice to má ve své programové výbavě, konkrétně u našich sousedů vím, že německá Die Linke (bývalá SED vládnoucí v NDR – pozn. red.) má takovou vlastní platformu.

A pokud jde o historii parlamentní, tak navazuji na konkrétní praktické kroky – jednání o registrovaném partnerství, které bylo dotaženo do úspěšného konce, a pak v minulém volebním období jsme neúspěšně řešili téma přiosvojení dítěte druhého z partnerů.

Nemyslím si, že by toto překračovalo nějakou hranici, či nějaký strop požadavků, které lze ještě považovat za legitimní. Nejde o to vstupovat do hájemství lidí, kteří žijí tradičněji, nýbrž pouze o zrovnoprávnění těch, kteří byli dosud vytěsňováni na okraj společnosti.

Jaká obecně panuje atmosféra v KSČM ve vztahu k LGBT+ lidským právům?

S českou levicí se to má obecně takto. Její typičtí voliči jsou převážně staršího věku, a tím pádem zaujímají k některým otázkám konzervativnější přístup. Důchodci nad 80 let věku se většinou brání novotám. Navíc pokročilejšího věku nebývají pouze voliči, nýbrž i samotní straníci. Dalším problémem jsou profesní limity. Například bývalí vojáci a policisté, kteří tvoří nezanedbatelnou částí členské základny KSČM, spadají do skupiny, která považuje jinou sexuální orientaci za projev změkčilosti.

Co vlastně Vás a další poslance KSČM vedlo k aktivní podpoře zákona o registrovaném partnerství? Kdyby tehdy nebylo KSČM, nepodařilo by se přehlasovat veto bývalého prezidenta Václava Klause, protože poslanci ODS se tehdy na poslední chvíli rozhodli registrované partnerství hodit přes palubu

Na tuto otázku Vám odpovím následovně. Jaká je vlastně definice xenofobie? Za mě strach z jinakosti, ať už například z muslimů, marťanů, blonďáků, nebo homosexuálů. Ta však není součástí ideové výbavy moderní levice. Samotným cílem VŘSR (Velká říjnová socialistická revoluce v roce 1917 – pozn. red.), která byla protireakcí na tvrdé poměry v Carském Rusku, bylo osvobození lásky, ačkoliv se je nepodařilo prosadit. (Po VČSR byla v Rusku dekriminalizovaná homosexualita, v roce 1933 jí ale J. V. Stalin znovu začal postihovat – pozn. red.)

Za mě nelze říci, že by LGBT+ lidská práva byla ve svobodném světě OK, zatímco v totalitarismu tomu tak nebylo. Záleží na tom, jak moc je systém konzervativní, a autoritativní. Nejde jenom o ideologii.

Ze zemí RVHP jsme na tom byli velmi dobře. Srovnání ČSSR a SSSR je přeci jenom nebe a dudy.

(Současnou Komunistickou Kubu čeká referendum o změně ústavy legalizující gay a lesbické sňatky – pozn. red.)

Homosexualita byla v socialistickém Československu dekriminalizována už v roce 1962. I přesto to neměli gayové a lesby v předlistopadovém režimu jednoduché. Dalo by se tedy říci, že současná KSČM „zpytovala svědomí“ a nyní chce být jiná a pomáhat menšinám?

Je navýsost jasné, že se agenda levice vyvíjí. Na počátku 20. století hýbala společností témata volebního práva žen, kratší pracovní doby a větších mezd. Posléze se přidala další, a to životní prostředí, přístup ke vzdělání, kultuře a informacím, a pochopitelně i práva menšin.

Pokud jde o region střední a východní Evropy, tak se dostáváme do jasného rozporu, protože levice postkomunistických zemí si myslí, že nová a stará agenda stojí proti sobě.

Jaké naděje má podle Vás manželství pro všechny v ČR?

Jako optimista chci věřit, že návrh nebude zamítnut hned v prvním čtení. Velký počet zemí EU už přeci jenom ten zákon přijal, a tím pádem by to byla pro nás i ostuda, kdybychom jej ani nechtěli projednávat. Spíš bych se zaměřil na to, kdy se projedná.

Mohou nastat odklady a obstrukce, což je u zákonů tohoto typu zcela běžné. Navíc jsou v této otázce rozkoly napříč všemi poslaneckými kluby, s výjimkou Pirátů. Průzkumy veřejného mínění sice indikují velkou podporu české společnosti, ale i tak nelze vyloučit, že se do diskuze nedostane kompromisní Nacher návrh, tedy stejná práva a povinnosti bez užívání titulu manželství.

S kolika hlasy podporujícími manželství pro všechny bychom podle Vás tak odhadem mohli počítat ze strany poslaneckého klubu KSČM? Někteří Vaši kolegové dokonce plánují podpořit i „trucnávrh“, tedy ústavní definici manželství jako svazku muže a ženy

S mým hlasem můžete rozhodně počítat. Jak tomu bude s mými stranickými kolegy, Vám teď nemohu s jistotou říci. Myslím, že se ale určitě jistá podpora najde. Rozhodně neočekávám, že by ústavní novela mohla projít. Úpravy ústavy nejsou populární. (Kromě ústavní většiny 120 poslanců je zapotřebí také 3/5 většiny všech přítomných senátorů – pozn. red.)

Podporovatelé zakotvení ústavní definice manželství jako svazku muže a ženy si pouze upevňují své pozice, zejména v církevním prostředí. Církevní ideologie je velmi sveřepá a kdo to vidí jinak, je považován v podstatě za disidenta. Ve srovnání s 90. lety se navíc dnešní církev ukazuje bojovnější, pokud jde o prosazování dogmat.

Jak vnímáte to, že lidé LGBT+ nemají ve většině postkomunistických zemí na růžích ustláno? Myslíte si, že by se legalizace manželství pro všechny v ČR mohla stát jakýmsi dominovým efektem, který by „nakopl“ i zbytek V4 a časem snad třeba i postsovětské země?

To si rozhodně nemyslím. Nejsme spojené nádoby. Určitý posun bych očekával minimálně tak na Slovensku. U Orbánovského Maďarska a katolického Polska neočekávám ani v případě úspěchu ČR žádný výrazný posun.

(Jediné Estonsko umožňuje gayům a lesbám uzavřít alespoň registrované partnerství, Arménie od roku 2017 uznává gay a lesbické manželství uzavřené v zahraničí – pozn. red.)

Titulní foto: 

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

5 názorů ke článku

13. 11. 2018 v 17:41Off-line Mychajlo90  (34/185/70)
Bolševiky nebrat, ale za tohle patří Dolejšovi a pár dalším, co to podpoří, dík. Jinak bych rozporoval to co je řečené v závěru. S partnerem žiju v Polsku, tak něco o tamní situaci vím. Za současné vlády je samozřejmě cokoliv neprůchodného a společnost skutečně zůstává poměrně konzervativní, ale 1) pro stejnopohlavní manželství už je dneska 30 % Poláků, což zas tak málo není (mimochodem víc než na Slovensku) a směrem k mladším lidem podpora stoupá a zároveň se země obrovským tempem sekularizuje a 2) až skončí současná vláda, tak se to zase dost silně vychýlí na druhou stranu a je docela možné, že alespoň registrované partnerství projde (ostatně už se o něm několikrát v Sejmu hlasovalo) poměrně hladce.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
13. 11. 2018 v 18:06Off-line Fermin  (29/176/63)
Mychajlo90 - Ty žiješ v Polsku? Asi jsme si už psali a říkal jsi mi to, ale znáš to. Paměť mi zas tak dobře neslouží. No, podle mě to tak vypadá. Příští volby by sice měla vyhrát PiS, ale Občanská platforma by se ještě s jednou liberální stranou mohla spojit a vytvořit protikoalici. Také vím, že Polsko přiznává nesezdaným párům, včetně gayů a leseb, hodně práv, včetně dědění, automatického přechodu nájmu, práva nevypovídat proti partnerovi apod. Velkou roli v tom sehrály soudy. Každopádně souhlasím s Dolejšem, že k výraznému posunu v postkomunistické Evropě manželství u nás nepomůže. Už jenom proto, že většina z těch zemí má ústavní definici manželství jako svazku muže a ženy.
13. 11. 2018 v 19:18Off-line ShiroReloded  (30/178/85)
U komunistů je úplně jedno, co si myslej, nebo co podporujou, prostě slušnej člověk je nevolí.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 12  Nahlásit
13. 11. 2018 v 19:27Off-line Mychajlo90  (34/185/70)
Jo, psali jsme si :) Volby jsou až za rok a jak dopadnou opravdu těžko soudit, ale já osobně si myslím, že PiS většinu neuhájí (i kvůli tomu, že v minulých volbách k ní přišel vlastně docela náhodou kvůli hloupé taktice levice). Samozřejmě to nepůjde tak rychle, ale posun ve veřejném mínění (a zdaleka nejde jenom o téma LGBT) dlouhodobě vidět je, a proto docela věřím tomu, že se to může s časem proměnit podobně jako třeba v Irsku. Pokud se příští rok po volbách změní vláda, tak se budou chtít od současné politiky co nejvíc odstřihnout, takže třeba nějaká forma registrovaného partnerství podle mě v nějakém střednědobém horizontu realistická je. Tím spíš pokud se povede nějak víc prorazit novému hnutí, které dává dohromady Robert Biedroń (2011-2014 první polský přiznaný gay poslanec a potom až do letošního roku primátor města Słupsk u Baltského moře - mimochodem co je docela vtipné, po celém Polsku byl obrovský zájem heterosexuálních párů o to, aby je oddal, vtipně je to zobrazené v tomhle satirickém seriálu, má to i anglické titulky: https://www.youtube.com/watch?…). Pokud jde o právní situaci, tak část věcí (hlavně majetkových, ale taky ve zdravotnictví) skutečně ošetřená je, ale samozřejmě zdaleka ne všechno. Částečně je to ale právě díky soudním rozhodnutím (i evropských soudů).
14. 11. 2018 v 21:50Off-line LFA  (25/178/94)
Dolejš je totiž jenom socan v ksč, škoda ho.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload