Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Exkluzivní svědectví: 10 let registrovaného partnerství. Jak to tenkrát doopravdy bylo?

Zákon o registrovaném partnerství. Ve sněmovně byl popáté, byl to sedmý pokus, kdy se aktivisté gay a lesbického hnutí snažili prosadit institut, který už v civilizovaném světě byl normou a pomalu se prosazovala její dokonalejší verze – manželství pro všechny.

Byla středa 15. března roku 2006. Měl to být den jako každý jiný. Ve sněmovně byl projednáván mimo jiné i bod návrh zákona o registrovaném partnerství. A co se tehdy přesně dělo, je teď poprvé zveřejněno včetně mnoha zajímavých a nikdy nepublikovaných detailů. Však šlo o největší milník v historii českého GL hnutí!

Takových dnů už jsme zažili spoustu. Probíhal ideologický boj mezi tzv. konzervativci, které reprezentovalo zejména KDU-ČSL pod vedením Miroslava Kalouska a ODS v čele s Mirkem Topolánkem, a pak liberálními stranami ČSSD, US-DEU a KSČM. Už dávno nešlo o podstatu problému, ale o exhibici některých poslanců zejména lidoveckých, kteří občas propadali až hysterii a ideologii dogmat, předsudků oproti zákonu, který nikomu neměl ublížit.

Foto: © Depositphotos.com/nito103

Václav Klaus jako největší odpůrce

V čele boje proti registrovanému partnerství byl od počátku Václav Klaus, nejdříve poslanec, předseda ODS, premiér, předseda poslanecké sněmovny a nakonec i prezident ČR. Ačkoliv vždy rád používal zdrobněliny a poněkud zvláštní způsob vyjadřování a sám byl obětí pochybností o vlastní orientaci, vždy neopomenul příležitost, jak vystoupit proti právům gayů a leseb. Postupem času jeho zvláštní obsesi rádi přejímali další z tábora jeho příznivců.

Zcela teatrálně se zachoval, když jako hlava státu vetoval schválený zákon. 16. února poprvé v historii ke svému vetu svolal tiskovku, a dokonce si k tomu přizval nového polského prezidenta Lecha Kaczynského, známého homofoba. V době, kdy vedl Varšavu, zakázal několik demonstrací za práva gayů a leseb a neváhal dokonce proti jejich poklidným průvodům i policejně zasáhnout. Oba si pak vesele notovali a ještě si spolu užívali v kritice EU. Už chybělo jen, aby se při vítání líbali jako za komunismu a cestou se drželi za ruce.

Jiří Hromada z Gay iniciativy prezidentovo rozhodnutí označil za tragický omyl středověkého monarchy.

Registrované partnerství mělo podporu občanů

V té době už registrované partnerství podporovalo podle průzkumů 62 % našich občanů.

Zákon zradila poslankyně ODS Kateřina Dostálová, která léta tuto normu podporovala a byla dokonce jednou z předkladatelek návrhu. Ovšem právě nyní s kolegyněmi vystoupila v médiích a prohlásila, že ona a ODS nepodpoří návrh zákona, protože Jiří Paroubek, předseda ČSSD tento bod podle ní zneužívá v předvolebním boji a přinutil své poslance, aby zákon za každou cenu schválili. Jenže to byla naopak politická hra ODS a byl to vlastně moment, který vše naštěstí zachránil.

Já jsem totiž tuto informaci zaslechl v rádiu a zrovna jsem nesl nějaké podklady Jirkovi Hromadovi do sněmovny. Předtím to vypadalo na to, že závěrečné schvalování bude díky tomu, že se ten den už nestihne projednat, spíše ve čtvrtek nebo v pátek, pokud by došlo k nějakým obstrukcím. Jirka byl ve sněmovně celý den, a protože seděl v galerii pro hosty nad  jednacím sálem s poslanci, neměl o prohlášení ODS ponětí. Odpůrci zákona ucítili díky postoji občanských demokratů šanci a rozhodli se jej zamítnout ve třetím čtení. A tak bylo schváleno, že o dalších bodech programu budou jednat i ve večerních hodinách.

Jiří Hromada zachraňoval situaci

Jiří Hromada ihned volal od počátku největší zastánkyni zákona – komunistické poslankyni Zuzce Rujbrové, jenže ta měla vypnutý telefon. Nakonec se dovolal její kolegyni Kateřině Konečné. Řekl jí, co se děje, a co dohodla protistrana. Tehdy nejmladší poslankyně slíbila, že se bude snažit tomu zabránit a zachránit registrované partnerství. Musím přiznat, že v tu chvíli jsme se začali potit.

Neměli jsme tušení, jak to dopadne. Předchozí zákony většinou ve sněmovně pohořely jen o pár hlasů,  teď to mělo vycházet, neboť jsme měli přehled, kteří poslanci veto prezidenta budou chtít přehlasovat. Ale nyní ODS udělala to, co sama nespravedlivě vyčítala ČSSD, donutila své poslance bez ohledu na jejich přesvědčení hlasovat proti. Byl to fakt paradox.

Robert Kopecký opustil nemocnici, aby nás mohl podpořit

Ostudou této straně budiž, že nikoliv na něčí rozkaz, ale o vlastní vůli přijel do sněmovny těžce nemocný sociálně demokratický poslanec Robert Kopecký, aby registrované partnerství podpořil. Velmi milé lidské gesto, ze kterého protistrana chtěla udělat poměrně nechutné politikum. Ve sněmovně to sám okomentoval: „Opustil jsem nemocniční lůžko. Opustil jsem ho o svém rozhodnutí. Chci hlasovat, a chci hlasovat pro registrované partnerství. Ne proto, že bych byl vždy spokojen se všemi požadavky této skupiny, ale už jsem to vyjádřil několikrát. Každý, kdo mě zná, ví, že Kopecký není z těch, kteří by se nechali nutit. Je to moje rozhodnutí, a proto jsem tady.“

© Depositphotos.com/lucianmilasan

Jaká jednání v zákulisí sněmovny probíhala, jsme netušili. Věděli jsme, že tvrzení, že Jiří Paroubek nakázal svým lidem, aby zákon podpořili, byl nepravdivý. Což ale v tu chvíli hrálo proti nám. Počty dávaly najevo, že to opět o pár hlasů můžeme prohrát. Zpět se nám nikdo neozval, takže jsme netušili, co se bude dít.

Místopředseda sněmovny Vojtěch Filip zahájil projednávání zákona vráceného prezidentem. První ke slovu se dostala Vlasta Parkanová, budoucí ohnivá pěvecká hvězda a ministryně obrany za KDU-ČSL, která začala obvyklými lidoveckými ideologiemi a perlami typu: „Mentalita registrovaného partnerství stojí totiž na argumentu: my něco chceme, a tak nám to, státe, dej!“

Hlasování

Po dalších pár příspěvcích došlo na závěrečné hlasování. Předtím nám na galerii věnoval úsměv Jiří Paroubek, ale ten byl celou dobu v sále, takže nic v pozadí nemohl zjevně projednávat. Tudíž nás čekalo buď velké zklamání, nebo velké nadšení. Potřebovali jsme 101 hlasů. 

Hlasování sečteno. 97 hlasů! Byli jsme zděšeni.

Přihlásil se ovšem poslanec Karel Vymětal s tím, že mu nešlo přihlásit se a hlasovat. Došlo tedy k dalšímu pokusu.

Nyní pro změnu 102 hlasů. Jak mluví oficiální zápis ze schůze: „Výkřiky a velký potlesk ze sálu i z galerie.“ Nyní to ovšem zpochybnila Michaela Šojdrová, že omylem hlasovala pro.

101 hlasů, konečné vítězství! Klaus, který se sám delegoval do čela bojovníků proti registrovanému partnerství, byl zaslouženě pokořen. 

Jak to bylo?

Až posléze jsme se dozvěděli, že to byla běžná praxe a připravená strategie. Díky paní Konečné se dohodl poslanecký klub KSČM, že poskytne potřebný počet hlasů, který bude chybět. Poprvé hlasovalo 97 poslanců a poslankyň, což zhruba odpovídalo našim odhadům. Poté to zpochybnil právě komunistický poslanec. Pak hlasovali navíc čtyři poslanci této strany. To už měla pojištěná druhá strana s tím, že tlačítko „pro“ zmáčkla jakoby omylem dáma, která se zviditelňovala v předchozích měsících na toto téma poměrně tvrdými a účelovými argumentacemi. Ráda se oháněla tradiční rodinou. Navíc zákaz hlasovat proti vetu prezidenta neuposlechli dva do té doby neznámí poslanci ODS – Helena Mallotová a Josef Bíža. Ostatní naši příznivci z této strany nás hodili přes palubu. Ale taková je politika.

Odpůrci nám lhali

Nutno podotknout, že deset let praxe ukázalo, že žádný z argumentů odpůrců se neukázal jako pravdivý. Sice jim vévodí ten, že pokud bude schváleno registrované partnerství, budou homosexuálové chtít víc a hlavně adopce. Ale to přesně byla podmínka mnoha zákonodárců, že toto nesmí být nyní požadováno, takže je to fakt, který si vymohli oni sami, a pak jej používají jako protifakt. To už je ovšem politická logika, která je zdravému rozumu vzdálena. A je naopak živnou půdou pro všechny možné extrémisty, v tomto případě katolické, pravicové, levicové, tzv. konzervativní i národovecké. Pak už jim stačí falešná slova o tzv. tradičních hodnotách, rodině a další termíny, které jsou právě díky těmto lidem naprosto vyprázdněné a mnohdy zcestné, za kterými jejich autoři často schovávají své pravé úmysly.

Po 10 letech se přiznám, že jsem v okamžik definitivního schválení skrýval na galerii poslanecké sněmovny v očích slzy, které jsem si stydlivě dovolil setřít až po focení fotografem ČTK. Možná to zní pateticky a hloupě. Ale byl to výsledek jedenáctiletého snažení gay a lesbických aktivit v čele se SOHO a poté Gay iniciativou v ČR. Ta potom ukončila svou činnost, protože splnila většinu svých cílů. Byl jsem rád, že jsem byl v osudný den u tohoto historického okamžiku, který ovlivnil životy nejen jedné menšiny, ale i jejich rodin a v podstatě i celé společnosti.

Možnosti potvrdit svůj vztah i před zákonem využilo nyní přes 2 200 párů, což je krásný výsledek, už jen proto, že v posledních letech pomalu, ale jistě zájem vzrůstá. Naše snaha se vyplatila.

Foto: © Depositphotos.com/nito103

Nová generace gay aktivistů

Nastoupila nová generace aktivistů, zejména sdružení Prague Pride a PROUD. Ale dokonce i mezi nimi najdeme kritiky dosavadního zákona o registrovaném partnerství, ať už z neznalosti všech praktických využití zákona v dalších zákonech nebo neznalostí okolností, za kterých poslední návrh vznikl. Nyní už je ovšem jen na nich, zda posunou práva naší minority podle svých představ ještě dál.

Zalistujme na závěr v Bibli

„Láska je trpělivá, laskavá, nezávidí, láska se nevychloubá a není domýšlivá. Láska nejedná nečestně, nehledá svůj prospěch, nedá se vydráždit, nepočítá křivdy. Nemá radost ze špatnosti, ale vždycky se raduje z pravdy. Ať se děje cokoliv, láska vydrží, láska věří, láska má naději, láska vytrvá.  Láska nikdy nezanikne. Proroctví – to pomine; jazyky – ty ustanou; poznání – to bude překonáno. Vždyť naše poznání je jen částečné, i naše prorokování je jen částečné; až přijde plnost, tehdy to, co je částečné, bude překonáno. Dokud jsem byl dítě, mluvil jsem jako dítě, smýšlel jsem jako dítě, usuzoval jsem jako dítě; když jsem se stal mužem, překonal jsem to, co je dětinské. Nyní vidíme jako v zrcadle, jen v hádance, potom však uzříme tváří v tvář. Nyní poznávám částečně, ale potom poznám plně, jako Bůh zná mne. A tak zůstává víra, naděje, láska – ale největší z té trojice je láska.“

Doporučuji odpůrcům si občas také v této knize zalistovat, myslím si, že jim to moc prospěje.

Gay osobnost: Jiří Hromada, největší zastánce gay komunity

Kniha Jiřího Hromady: Prezident, nebo buzerant?

Milda Šlehofer: U mého coming outu bylo přes 3 milióny lidí!

Titulní foto: © Depositphotos.com/56134143

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

5 názorů ke článku

15. 03. 2016 v 14:01Off-line Igy  (38/173/81)
Díky, Mildo. Udělali jste hodně a zasloužíte si velký vděk!
15. 03. 2016 v 18:37Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Ač nepředpokládám, že bych tuto možnost někdy využil, jsem rád, že to v ČR máme. 10 let je určitě důvod k připomenutí této významné události, jeden by neřekl, že je to už tak dlouho. Podle mě největší zásluhu na tom všem mají lidi kolem p. Hromady, za což jim patří velký dík.
21. 03. 2016 v 21:45Off-line Iberit  (43/186/100)
Především Klaus je d***lní homofobní č***k.
21. 03. 2016 v 21:46Off-line Iberit  (43/186/100)
Však to Landovský trefil o něm přímo do černého.
15. 03. 2021 v 09:49Off-line Mikaela  (49/176/60)
Je vidět že nikdo nepředložil koncept co se týče této záležitosti ale je to odstupn´ované věkem takže beru poslední dobou na respekt i vyjádření nezletilé osoby protože kdo četl ten članék v Blesku kde i 12 letá se ohradila vůči byrokratům což konečně by nebylo na škodu kdyby takových bylo víc což by pak umožnilo při jednání o adopci ale co se týče osob kde je ta hranice nižší tak jsem ponechala volnou ruku úřadům tedy z vlastní zkušenosti vím jak kdo jedná a jaké sou potom dopady\ což nebude dlouho trvat než z Malačové se stane Maria Antoaneta protože jeden tah už před 12 lety udělal Langr Veseckou a a šli hlavy dolů a kukláčí měli žně a ted´ to může skončit i razii tak jak na Slovensku důvod prostý korupce
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload

Podívej se na další – Gay manželství a registrované partnerství:

Podívej se na další – Politika:

Podívej se na další – Historie:

Podívej se na další – ČSSD:

Podívej se na další – ODS:

Podívej se na další – KDU-ČSL:

Podívej se na další – KSČM:

Mohlo by tě zajímat:

Nejnovější články:

OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload