Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

11 zásadních událostí pro gaye a lesby, které se staly v roce 2018

Končící rok 2018 přinesl LGBT+ komunitě a jejím lidským právům nejen u nás, ale i ve světě, několik pozitivních i negativních změn. Česko spolu s dalšími státy se pomalu přibližuje ke schválení gay manželství. Naopak zákonodárci na Slovensku opět nepodpořili zákon o registrovaném partnerství.

1. Meziamerický soud pro lidská práva – manželství pro všechny v 16 latinskoamerických zemích najednou

Hned v lednu 2018 rozhodl Meziamerický soud pro lidská práva (Inter-American Court of Human Rights), že je v rozporu s Americkou úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod znemožňovat gay a lesbickým párům vstup do manželství se všemi právy a povinnostmi z něj vyplývajících, včetně užívání tohoto názvu. 16 latinskoamerických zemí je nyní zavázáno otevřít manželství i párům stejného pohlaví.

Jedná se o Barbados, Bolívii, Chile, Dominikánskou republiku, Ekvádor, El Salvador, Guatemalu, Haiti, Honduras, Kostariku, Mexiko, Nikaraguu, Panamu, Paraguay, Peru a Surinam.

Argentina (2010), Brazílie (2013), Uruguay (2013) a Kolumbie (2016) už manželství pro všechny legalizovaly. Sňatek mohou gay a lesbické páry uzavřít i v některých státech Mexika. Naopak Ekvádor, Bolívie a Paraguay mají ústavní definici manželství jako svazku muže a ženy.

Meziamerický soud podpořil manželství pro všechny v Latinské Americe pro 16 dalších států

2. Manželství pro všechny klepe v Severním Irsku na dveře

Severní Irsko je poslední zemí Spojeného království, která znemožňuje gay a lesbickým párům uzavřít manželství. Pokud chtějí gayové a lesby stvrdit svůj svazek, musí se spokojit pouze s registrovaným partnerstvím, které mohou ve Velké Británii uzavírat od roku 2005.

Nic na tom nezměnil ani fakt, že v sousední Irské republice prošlo v květnu 2015 manželství pro všechny, tedy i pro gay a lesbické páry, v referendu. Teprve teď mají ale LGBT+ Severní Irové a Irky a jejich blízcí naději. Zákonem, který by v Severním Irsku legalizoval manželství pro všechny, se nyní zabývá Westminsterský palác, nikoliv Shromáždění Severního Irska (Northern Ireland Assembly), kde se několikrát setkal s neúspěchem. Na rozdíl od České republiky už je ve druhém čtení.

Legalizaci gay a lesbických sňatků v Severním Irsku, a tím pádem i celém Spojeném království, by mohl pomoci i fakt, že předsedkyně Demokratické unionistické strany, která byla až donedávna hlasitým odpůrcem manželské rovnosti, Arlene Fosterová řekla, že jej už nehodlá nadále blokovat. Na manželství jako muže a ženy však i nadále trvá.

Demokratická unionistická strana ještě v listopadu 2015 využila svého práva veta „petition of concern“, aby zablokovala přijetí zákona o gay a lesbických sňatcích, který těsnou většinou prošel Shromážděním Severního Irska.

Gay a lesbické sňatky v Severním Irsku jdou do druhého čtení

3. Soudní dvůr EU: Gay a lesbické páry mají svobodu pohybu

Soudní dvůr EU rozhodl, že stejnopohlavní manželé (občané třetích zemí) občanů členských zemí, mají garantované právo volného pohybu osob. V pozadí této iniciativy stál rumunsko-americký gay pár, který uzavřel manželství v Belgii, a chtěl přesídlit do Rumunska. Protože Rumunsko nelegalizovalo manželství, ani registrované partnerství gay a lesbických párů, měl americký manžel, tedy občan třetí země, problém se získáním trvalého pobytu v Rumunsku.

Nejedná se o plošnou legalizaci gay a lesbických sňatků v celé EU, nýbrž pouze o uznávání zahraničních stejnopohlavních manželství pro rezidenční účely. Rozhodnutí Soudního dvora EU však vyvolalo v členských zemích, které nepřijaly žádný zákonný rámec pro stejnopohlavní svazky, politickou diskuzi na toto téma.

Jedná se o Slovensko, Polsko, Rumunsko, Bulharsko, Litvu a Lotyšsko.

Soudní dvůr EU: Manželé gay a lesbických občanů EU mají právo trvalého pobytu

4. Kostarika vyslyšela Meziamerický soud pro lidská práva

10. srpna 2018 rozhodl kostarický nejvyšší soud, že není v souladu s lednovým rozhodnutím Meziamerického soudu pro lidská práva legitimní nadále zakazovat gayům a lesbám vstup do manželství. Nepřijmou-li kostaričtí zákonodárci patřičnou právní úpravu dříve, mělo by se manželství automaticky zpřístupnit gayům a lesbám nejpozději v květnu 2020.

Kostarický nejvyšší soud podpořil manželství pro všechny. Gratulujeme!

5. Slovensko opět odmítlo zákon o životním partnerství

V září 2018 odmítla Národní rada Slovenské republiky poněkolikáté návrh zákona, který by nesezdaným heterosexuálním párům, a gay a lesbickým párům, umožnil uzavřít oficiální svazek. Pro hlasovalo pouze 31 ze 150 poslanců NR SR. Hlavním podporovatelem této změny je slovenská opoziční strana Sloboda a Solidarita.

Slovensko opět odmítlo registrované partnerství. Dočká se ho někdy, nebo se obrátí na Evropský soud pro lidská práva?

6. Indie zrušila koloniální zákony proti homosexualitě

6. září 2018 rozhodl indický nejvyšší soud jednomyslně, že Sekce 377 kriminalizující homosexuální pohlavní styk, je neústavní, protože porušuje základní lidské právo na autonomii, soukromí a sebeurčení.

Nová naděje na zrušení koloniálních anti-gay zákonů v Indii

7. Rumunské ústavní referendum o „ochraně manželství“ neprošlo

V říjnu 2018 proběhlo v Rumunsku referendum o změně ústavy, která by nově definovala manželství jako svazek muže a ženy, čímž by se zabránilo budoucím snahám o jeho zpřístupnění gay a lesbickým párům. Přestože „pro“ hlasovalo 93,4 % zúčastněných, nelze hlasování kvůli nízké volební účasti 21,1 % považovat za platné. Minimální potřebná účast je 30 %.

Rumunské referendum proti manželství gayů a leseb neplatí!

8. Česko

14. listopadu se čeští poslanci a české poslankyně začali poprvé v historii zabývat návrhem novely občanského zákoníku, který by umožnil gayům a lesbám uzavřít občanský sňatek (nikoliv církevní, jak nám často odpůrci předkládají). Do rozpravy je přihlášeno přes 20 poslanců a poslankyň, a proto se zákon nestihl do konce schůze projednat. K pokračování dojde nejdřív po Novém roce.

Projde-li v roce 2019 manželství pro všechny celým legislativním procesem, získají české gay a lesbické páry právo uzavírat manželství 100 let po zavedení volebního práva žen v ČSR. Česká republika má taktéž šanci stát se první postkomunistickou zemí, která přijala zákon o manželství pro všechny.

Czeslaw Walek: „Je to historický okamžik, poslanci po 11 letech vedli pořádnou debatu o vztazích gayů a leseb“

Poslanecká sněmovna bude 31. října projednávat zákon o manželství pro gaye a lesby!

9. Tchajwan

25. listopadu 2018 hlasovala většina Tchajwanců a Tchajwanek proti tomu, aby gayové a lesby mohli v souladu s nálezem tchajwanského ústavního soudu uzavírat manželství. To by jim mělo být umožněno od května 2019, nepřijmou-li tchajwanští zákonodárci příslušnou právní úpravu dříve. Nyní je otázkou, jak se postaví k výsledkům referenda. Ačkoliv nález tchajwanského ústavního soudu platí, nelze vyloučit, že ho „obejdou“ registrovaným partnerstvím, které ale gayům a lesbám dá stejná práva a povinnosti, jako mají manželé.

Tchajwanský Ústavní soud souhlasí s manželstvím pro gaye a lesby, občané ale v referendu hlasovali proti

10. San Marino

Sanmarinští gayové a sanmarinské lesby mohou od 5. prosince 2018 uzavřít registrované partnerství, které jim přiznává některá práva a povinnosti plynoucí z manželství, včetně možnosti přiosvojení dítěte partnera. Příslušný zákon přijala Velká generální rada 15. listopadu 2018. Pro hlasovalo 40 zákonodárců, 4 byli proti a 4 se zdrželi.

Gayové a lesby budou moct v San Marinu uzavřít registrované partnerství. Gratulujeme!

11. Evropský soud rozhodl, že ruský zákon proti LGBT+ „propagandě“ porušuje lidská práva

Dobrou zprávou také je, že Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozhodl, že Rusko porušilo lidská práva ruského LGBT+ aktivisty Nikolaje Alexejeva a šesti dalších, jimž tamní úřady odmítly povolit uspořádat v několika ruských městech festival gay pride. Jednalo se celkem o 51 případů.

Ruský zákon proti LGBT+ „propagandě“ porušuje lidská práva, rozhodl Štrasburk

Titulní foto: © Depositphotos.com/Taisiya2558

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

9 názorů ke článku

30. 12. 2018 v 12:23Off-line Stefo  (35/168/66)
Pro hlasovalo pouze 31 ze 150 poslanců NR SR.
Na Slovensku mame zo 150 poslancov 119 homofobov. :P
31. 12. 2018 v 13:53Off-line I8051  (53/184/97)
Rekl bych, ze zasadni udalosti uplynuleho roku je to, ze jsme zdravi a mame se fajn. Mezi dalsima zasadnima udalostma pro vetsinu je to, ze trebas nejak dodelali skolu, ziskali dobrou praci nebo v zivote neco dokazali a nekam se posunuli. Ten zbytek je jaksi az nekde vzadu :-)
31. 12. 2018 v 16:49Off-line Onlip  (61/180/84)
Jirka81: Jirko, když uvážíš, že jsem v pubertě našel o homosexualitě jedinou zmínku - že si mám dát pozor na pány roztahující v parku kabát (a to šlo o příručku manželů Pondělíčkových, na tu dobu moderně pojatou), je posun neuvěřitelný. Jen to Slovensko mě mrzí.
31. 12. 2018 v 18:50Off-line Mychajlo90  (34/185/70)
On ten posun je i v těch na první pohled zdánlivě konzervativních zemích, sám mám přímou zkušenost z Polska. Kvůli současné vládě to vypadá jako by byla situace kdovíjak strašná, ale přitom se poměrně silně mění veřejné mínění. Je jen otázka času, kdy se definitivně přehoupne na druhou stranu, protože mladší generace už má úplně jiné názory. Třeba pro zavedení stejnopohlavních manželství je už dnes 30 % Poláků (pro nějakou formu registrovaného partnerství ještě víc), což není zas tak málo. A na Slovensku to půjde postupně taky.
31. 12. 2018 v 20:26Off-line Misanek007  (24/-/-)
Jděte do p***le :D
01. 01. 2019 v 21:40Off-line Powlusik  (37/179/69)
Tam bych je až tak moc netlačil...! :-))
04. 09. 2019 v 17:40Off-line Wojciech  (52/-/-)
Bůh je Láska
29. 01. 2021 v 16:59Off-line JWE4  (21/-/-)
>Wojciech
A ty jsi d***l, ne?
12. 03. 2021 v 09:44Off-line Mikaela  (49/176/60)
Jen zkus si ssrovnat klasiku s LGBT kolik z nás plní soudy z trestných činu vražd mezi rodinnými příslušníky nebo domácí násilí nebo vražd novorozenců ted´ se nechat zatknout před nezletilou osobou neadekvátním způsobem to se někomu jeví jako normální u nás určitě ne proto je lepší ustoupit a nechat nás normálně žít jsme jiní a tohle je hanba společnosti pokud jich nezlinčuje covid
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload